Her yıl 8 Mart Kadınlar Günü’nde kısa, uzun mutlaka notlar düşmeye çalışıyorum. (1), (2) Buna pozitif ayrımcılık diyebilirsiniz, eşitsizliğe karşı durmak da.
Bu yılsa çok başarılı bulduğum bir kadın hakkında görüşlerimi birkaç satır ile yazmak istiyorum; yeni TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner.
Ümit Boyner’e yönelik ilk farkındalığım Kadın Girişimciler Derneği‘ndeki kurucu üye sıfatı ve dernek bünyesindeki faaliyetleri sayesinde oldu. Türkiye’de mesleği haricinde artı değer yaratmaya çalışan birçok kadın var ve Ümit Boyner elindeki imkanları optimumda kullanabilen en başarılı örneklerden.
Geçtiğimiz Ocak sonunda oturması layık görülen TÜSİAD Başkanlığı koltuğunu ise bunca çalışmanın, üretmenin, düşünmenin taçlandırılması şeklinde yorumluyorum. Medyada o günlerde sözkonusu seçim süreci için birçok saçma bulduğum çıkarımlar yapıldı; erkekler bir kadının arkasına saklandı, kimseyi bulamadılar onu başkan yaptılar, birçok görüşü ile iktidara yakın … Bana son derece ilkel gelen böylesi yaklaşımlara sadece “nitelik ve yetkinlikleri gereken seviyede olmayan hiç kimse böyle büyük koltuklara oturtulmaz” diyorum. Hele ki bir kadın olarak Ümit Boyner, yaşamakta olduğumuz kritik zamanlarda erkeklerin o veya bu kaygıları nedeniyle almaya ‘cesaret’ edemedikleri ağır işleri, sorumlulukları kaldırmaya hazır ise, kendisini iki katı tebrik ediyorum ve bir hemcinsi olarak yolunun açık olmasını canı gönülden diliyorum.
Bütün kadınların 8 Mart 2010 Kadınlar Günü’nü kutlarken aşağıdaki istatistiksel bilgileri de herkesin gözünün önüne koymayı unutmuyorum:
* Kadın cinayet kurbanlarının yüzde 70’i eşleri ya da sevgilileri tarafından öldürülüyor.
* Dünyada her 3 kadından 1’i hayatının bir döneminde şiddete maruz kalıyor.
* Her 5 kadından 1’i hayatının bir döneminde tecavüz veya tecavüz girişimi kurbanı oluyor
* Dünyada, ağırlıklı olarak Afrika kıtasında 135 milyondan fazla kadın sünnet ediliyor.
* Yeni üniversiteyi bitirmiş bayanlar, erkeklerden %20 daha az para kazanıyor. Bu fark 10 yıl içerisinde %31’e yükseliyor.
* 1945 ila 1995 yılları arasında Dünya’daki kadın milletvekili sayısı 4 kat arttı. Bazı ülkelerde meclisteki bayan milletvekili sayısını artırmak için bayanlara pozitif ayrımcılık uygulanıyor.
Kaynak: Wikipedia