İnsan kaynakları bölümlerinin gündeminde iki veya üç yıllık bir mazisi olmasına rağmen sosyal medya kısa sürede çok yönlü artı değerini iş süreçlerimizde yaratmaya başladı. Bu artı değerleri 12 madde ile sıralayacak olursak, sosyal medya;
1.İnsan kaynakları süreçlerinin gerek şirket içinde, gerekse şirket dışındaki bilinilirliğini arttırmaktadır.
2. İnsan kaynakları kadrolarını dört duvar arasından sokağa, gerçekten olması gereken yere çıkarmıştır. Yetenekli insanlara sosyal medya aracılığı ile çok daha kısa sürede ve direkt ulaşılabilmekteyiz.
3. İnsan kaynakları iş süreçlerine olan katılımcılığı şirket içinde arttırmaktadır.
4. Pazarlama, kurumsal iletişim, müşteri ilişkileri, halkla ilişkiler, satış, medya planlama, hukuk, bilişim teknolojileri gibi farklı disiplinlerin öğrenilmesi gerekliliğ insan kaynakları çalışanlarının işlerini hem genişletmekte, hem de zenginleştirmektedir. Sosyal medya, insan kaynakları kadrolarının çok yönlü olmak ve çalışabilmek bilincini kuvvetlendirmiştir.
5. Şirketlerin insana yatırım yapma bilincini arttırmaktadır.
6. İnsan kaynaklarının şirketin diğer bölümleri ile işbirliği yapma yetkinliğini güçlendirmektedir.
7. İnsan kaynakları bölümleri için şirket çalışanlarına ulaşabilmek yolunda yeni bir kanal açmıştır. Her şirket çalışanını bir insan kaynakları iş ortağı haline dönüştürmektedir.
8. İnsan kaynakları bölümlerinin teknoloji ve internete olan yatkınlıklarını arttırmaktadır.
9. Y kuşağı insan kaynakları kadrolarının şirkete kattığı en önemli artı değerlerden biridir.
10. Kavram olarak bilinen ama uygulanmasında eksiklik yaşanan işveren markasını insan kaynakları bölümlerinin gündemine sokmuştur.
11. Ölçümlenebilir iş üretmek konusunda insan kaynakları bölümlerini bilinçlendirmektedir.
12. İnsan kaynakları bölümlerini daha yaratıcı ve üretken kılmakta, onları güçlendirmektedir.
Sosyal ağların insan kaynakları olarak aktif kullanımında üst yönetimden onay alamayan İK’cı arkadaşlar yukarıdaki maddeleri örneklendirerek hazırlayacakları bir sunum vasıtasıyla konuyu yine masaya getirebilirler. Ben herkesin gerçekten isterlerse ikna konusunda rahat yol alabileceğine inanıyorum. Üst yönetimlere akıntıya kürek çekmenin anlamı olmadığını anlatabiliriz, elbette gelecek iş yüküne hazırsak eğer. 🙂
Sosyal Medyanın gücünü madde madde halinde özetlemeniz harika olmuş.
Ayrıca digital nimetlerin farkına en erken varanlardan biri olmanız ve kariyerinize zenginlik katması sebebiyle ik danışmanı olarak siz güzel bir örnek teşkil etmektesiniz.
Sosyal medyayı boş zaman aracı gören,klasik stratejiler peşinde koşan kişi veya kurumlar hala mevcuttur.Şunu söylemek gerekirse ya değişime yenilecekler ya da değişimin rüzgarına kapılıp fark yaratacaklar.Karar onların.
Paylaşım için teşekkürler.
Sevgilerimle
Gökhan
Sevgili İpek Hanım, 11. maddede “ölçümlenebilir iş üretmek” derken tam olarak neyi kastettiğinizi anlamadım… kısa bir açıklama ricası 🙂
Sevgili Banu,
İK tarafından geliştirilen iş süreçlerinin performans başarı ölçütlerinin belirli olmasını, iş süreçlerinin sayısallaştırılmasını kasdetmekteyim.