“Kısa vadeli hedefim bu mülakattan paçayı sıyırmak, Uzun vadeli hedefimse bir zaman makinası bulup, buraya geri gelip, şimdiye kadar veridğim bütün cevapları değiştirmek”
Bir mülakata davet edildiğinizde mutlaka hazırlanmanız gerektiğini biliyorsunuz. Çünkü bir adayın görüşmeye hazırlanıp gelmiş olması, o kişinin çalışkanlık seviyesinin, işe girmeye olan isteğinin, merakının ve işe alındığında içeride gösterebileceği performansın da bir ön göstergesi niteliğinde.
Artık iş arayanlar mülakata hazırlanabilmek konusunda da çok şanslı. Onlarca yerli ve yabancı internet sitesi, blogda ve pek çok kitapta mülakat sürecine dair isteyebileceğinizden çok bilgiye, mülakat esnasında sorulabilecek sorulara ve hatta soruların yanıtlarına ulaşabiliyorsunuz. Mülakata hazırlanabilmenin bu kadar kolaylaştığı bir ortamda şunu çok net yazabilirim ki, mülakata dersini çalışıp gelmiş aday ile hazırlıksız olan arasındaki fark adayların kapıdan giriş anından itibaren belli oluyor. Hazırlıklı aday heyecanını kontrol altına alabiliyor, soruları daha kolay anlıyor ve seri cevaplar veriyor, özgüvenli oluyor, stress anında olumlu enerjisini kaybetmiyor.
Mülakata hazırlıklı gelenlerin nasıl tutumlar sergilediklerini maddeler boyunca sıralayabiliriz. Peki, ya hazırlıksız gelenler? Onlar mülakat sürecinde neler yapıyor? Bir adayın hazırlıksız olduğunu işe alım uzmanları nereden anlıyor? Hazırlıksız adaylar aşağıda sıralanmış olan on altı hatayı neredeyse istisnasız yapıyorlar;
1. İş başvuru formunu özensiz doldurmak,
2. Güven verici şekilde, İK uzmanının gözlerinin içine bakarak el sıkışmamak,
3. Şirket ve sector hakkında tatminkar bilgi verememek,
4. Güçlü yönlerini (yetkinliklerini) yaşanmış olaylar üzerinden örneklendirememek,
5. Zayıf yönleri hakkında ‘zeki’ cevaplar verememek,
6. Pozisyonun ne kadar maaş alacağını İK uzmanı konuyu açmadan önce sormak,
7. Şirket ve yapılacak işin mahiyeti değil, işverenin sunduğu yemek, yol, mesai saatlerine odaklanmak,
8. İşe alım uzmanı ile inatlaşmak, yarışmak,
9. Aşırı rahat, laubali veya somurtkan, olumsuz tutumlar sergilemek,
10.Beden, kıyafet temizliği ve düzenine özen göstermemek,
11.İngilizce (veya herhangi başka bir yabancı dil) bildiğini özgeçmişte ifade edip, mülakat esnasında İngilizce konuşamamak,
12.Olumsuz durumlarda çözüm değil, bahane üretmek,
13.İş hayatına dair hedefleri, hayalleri hakkında düşünmeden gelmek,
14. Şirket, görev tanımı, olası birlikte çalışacağı ekip hakkında bilgi edinmeye yönelik soru sormaya çalışmamak,
15.Aranılan pozisyonun görev tanımını iş ilanı üzerinden okumamak, başvurduğu şirket iş ilanını hatırlamadığını söylemek.
1. Çünkü iş başvuru formlarının çoğu saçma. Zifiri karanlık koridorun rengini sorarak “dikkatimi” ölçtüğünü zanneden bir formu ne kadar ciddi doldurmalı?
5. Yani “yalan söyleyememek” ?
6. 1000 TL maaş için 2 saat soru cevaplamaya değmeyeceği için
8. İşe alım uzmanının, kendisini sektörün ve/veya işin uzmanı zannetmesi
13. “5 yıl sonra kendimi x olarak görüyorum” diyen çalışanlarının 7 yıldır aynı işi yapması, ama işe alım “uzmanı”nın kişinin hayallerini tartacak başka bir soru bulamaması