Sizde de olur mu?
Kongre biter, aradan zaman geçer. Bütün konuşmacılar etkisini kaybeder ama biri sanki dün konuşmasını dinlemişcesine hafızanızda canlı kalır.
Şu an düşündüğümde, benim için 21. Peryön İnsan Yönetimi Kongresi’nin unutulmazı Yönetim Danışmanı Mehmet Sait Gözüm‘dür.
Mehmet Sait Gözüm’ün 35 yıllık kariyer hayatını Linkedin’de incelerseniz, eminim siz de etkilenirsiniz. Dolayısıyla kongrenin ilk günü birileri beni koridorlarda koşarken, merdivenleri hızla tırmanırken gördüyse şimdi açıklamasını yapabilirim: beslenme çantası oturumunda Mehmet Sait Gözüm’ün konuşmasına yetişmeye çalışıyordum.
.
Gözüm’ün konuşma konusu 21. yüzyılın en önemli İK gündemlerinden birisiydi diyebiliriz: İK yöneticisi ne zaman yönetim kurulu’na girer? Ne(ler) yaparsa girer?
Henüz giriş veya yetişme aşamasında olan İK profesyonelleri için pek cazip bir konu gibi görünmese de, aslında gençlerin mesleki vizyonlarını oluşturmalarında stratejik önem taşıyan iki ana, bir ara noktanın altını çizdi Gözüm konuşmasında. Dedi ki:
1. İş bilgisi edinin.
Sadece insan kaynakları yönetimi bilgisi İK profesyonellerini yukarı taşımaz. İK’cılar, şirketin faaliyeti, sektörü, amaç ve hedefleri, bütün fonksiyonları, süreçleri ve başarı ölçütleri hakkında kapsamlı ve sayısal bilgiye sahip olmalıdır. Yeri geldiğinde bütün süreçler hakkında fikir beyan edebilmeli, önerilerde bulunabilmelidir. Bütün süreçlerdeki insan faktörünün etkilerini sayısal olarak takip edebilmeli ve önerileri, yönlendirmeleri ile şirkete ölçümlenebilir değer yaratabilmelidir.
2. Finans (Mali İşler) Müdürü ile aranızı iyi tutun, yakınlaşın.
Finans/mali işler yöneticisi şirketin bütün para ile bağlantılı verilerine hakimdir. Dolayısıyla bir insan kaynakları uygulamasını hayata geçirmek istiyorsanız, ilk başta finans/mali işler yöneticisini ikna etmeye çalışın. Paranın hesabını tutan kişi olarak eğer o ikna oluyorsa, herkes olur.
İnsan kaynakları kendi işlerini parasallaştırabilmelidir. Bu hedefini gerçekleştirebilmek için para işlerinden çok iyi anlayan insanların desteğine ihtiyacı vardır. Bu nedenle İK profesyonelleri şirketlerinin finans ekipleri ile ilişkilerini ilerletmelidir.
3. Yönetim Kurulu Başkanı’na yardım edin.
Yönetim Kurulu’nun işlerini öğrenin ve bu işlerde yönetim kurulu başkanın her zaman yanında, destekçisi olun. İşlerini yapın, kolaylaştırın, üstlenin.
.
Mehmet Sait Gözüm’ü dinlerken Dave Ulrich’in son dönemde okuduğum bir makalesi aklıma geldi. Dave Ulrich, 21. yüzyıl İK’cısı için “önce işi bilsin, sonra İK” diyordu. Aklın yolu gerçekten bir. 🙂
Merhaba İpek hanım
Beklediğim yazıyı paylaşmışsınız teşekkür ederiz size.
Kongre sürecinde oturum arasında sizin yanınıza gelerek kısa olsa sohbet etmek imkanı bulmuştuk. O sırada Mehmet Sait Beyle karşılaşmış sizinle keyifli ve bilgilendirici koyu bir sohbete şahit olmuştum.
Sayenizde böyle mükemmel bir insanı ve çalışmalarını fark ettiğim için sevinçliyim.
Yazı içerisinde David Ulrich’in bir yazısından bahsetmiştiniz.Aklıma bu yazı geldi ve paylaşmak istedim okuyucularınızla da
*The Twenty-Fırst-Century HR Organization
http://deepblue.lib.umich.edu/bitstream/handle/2027.42/61309/20247_ftp.pdf
Bu aralar bende İK Dönüşümü adlı kitabı okuyorum.Gerçekten faydalı ve önemli bilgiler edinmekte notlar almaktayım.
http://hrtransformationbook.com/
Sevgilerimle
Gökhan,
Evet, Sait Bey’e otuz dakikalık oturumda soramadıklarımı, iletemediklerimi ayak üstü konuşabilme imkanı bulunca kaçırmak istememiştim.
Verdiğin linkler için çok teşekkür ederim. 🙂
Rica ederim 🙂
Fark ettim zaten o yüzden sohbetinizi bölmemek için aranızdan usulca ayrıldım. 🙂