Bu sorulara doğru cevap ver, işi al !

sorular

Evet, sevgili Kaynağım İnsan okuyucuları, Friendfeed dostlarından biri Ali Macit Koçak yukarıdaki üç soruyu gönderdi.

Bu sorular kendisine bir pozisyon için yaptığı mülakat serisinin üçüncü etabında “analitik düşünce gücünü” sınamak adına sorulmuş. Soruların doğru cevapları görüşme sonrası kendisine verilmemiş. Soruları bana gönderdi, ben kendi cevaplarımı verdim, üzerine yazıştık.

Haydi sıra sizde, soruları bilin, işi alın !

Cevaplarınızı yorum bölümüne yazarsanız sevinirim 🙂

“Bu sorulara doğru cevap ver, işi al !” üzerine 21 yorum

  1. 9 topu 3’er li şekilde ayırırım ve bir teraziye bir grubu diğer gözüne de diğer grubu koyarım eğer terazi dengedeyse 3ncü grupta yer alıyor 99 gr olanı. Eğer dengede değilse hafif olan taraftadır zaten.
    3ncü grupta olduğuna emin olduktan sonra gruptaki 3 elemandan 2 sini tarıya koruz eğer biri hafif gelirse o 99 gr’dır yok eşit gelirse grubun son üyesi 99 gr’dır.

  2. 1) Garibim \C\ nin hiç bir şansı yok bence. çünkü € isabet ettirme olasılı olduğu için iki rakibi de ( A ve B ) kendisini hedef alacaktır. Dolayısıyla hayatta kalma olasılığı %0 dır. \B\ nin de aynı nedenden dolayı yani \C\ için en tehlikeli rakip olduğu için \C\ ye hedef olması kaçınılmazdır. Hayatta kalma şansı % 20 olur. Çok ballısın \A\ çünkü, en beceriksizi olduğu için diğer iki rakibi bunu ciddiye almayacaklardır. Dalayısıyla birbirlerini hedef almayı deneyeceklerdir. Hayatta kalma şansı 0 olur. Ama düello yapanlar laz ise tersi de olabilir tabi. 🙂

  3. 3. soru için: 1. kutudan 1 altın, 2. kutudan 2 altın, 3. kutudan 3 altın … 10. kutudan 10 altın alıp tartar. Toplam kaç gram eksik gelirse o numaralı kutudaki altınlar 9ar gramdır.

  4. Nurcan al benden de o kadar. Ben de yıllarca analistlik yaptım ama şimdi bu şorulara bakıp bakıp gülüyorum. Yoksa ben analistlik değil de başka bir şeyler mi yaptım. Kafam karıştı şimdi. İpek, şimdiki gençlerin işi zor galiba. Bize artık böyle sorular sormazlar değil mi 🙂

  5. 1.Soru: B ve C tehlikeli rakip olarak birbirlerini göreceklerinden birbirine ateş edeceklerdir. A ise bu çekişmeden hayatta kalma şansı yüksek olan C’ye ateş edip şansını denemek isteyecektir. Her durumda A hayatta kalacaktır. Benin yaşama şansı olurken, C’nin yaşama şansı 2 olacaktır. 2 B ile A nın C yi vurma olasılıklarının çarpımı kadar olacaktır. Not: C’nin olasılık hesabında küçük bir hata olabilir. 🙂

  6. 1-B) A kişisi 39 gün kursa gitmelidir. Bu durumda da A 100 hayatta kalır. B 20 şansla hayatta kalırken C’nin yaşama olasılığı 41 civarında olur.
    1-C) Bu durumda da C 16,4 olasılıkla hayatta kalırdı.

  7. 2.Soru için : 9 toptan rasgele 6 tanesi seçilir ve teraziye 3 3 yerleştirilir. Eğer denge varsa ayırdığımız 3 top, denge yoksa terazide yukarıda kalan kısımdaki 3 top alınır. rasgele 1 i ayrılır, diğer 2 si teraziye konulur eğer denge varsa ayırdığımız top 99gr denge yoksa terazide yukarıda kalan 99gr lık toptur 🙂

  8. 1- a) Birbirlerinin isabet oranlarını bilmediklerine göre seçecekleri bir kişiyi vuracaklardır. Bu durumda A ateş ettiğinde %50 B yi ve %50 C yi vuracaktır. A nın isabet oranı %20 olduğundan B yi vurma olasılığı %20*%50=%10 olacaktır. C içinde aynı şey geçerlidir.
    Bunu şu şekilde gösterebiliriz; A -> 10B ve 10C | B ->30A ve 30B | C -> 40A ve 40C. Bu durumda vurulma olasılıklarını topladığımızda A nın 70, B nin 40 ve C nin 50 oluyor. O halde A,B ve C nin vurulmama(yaşama) olasılıkları sırasıyla %30, %60 ve %50 olur

  9. Toplam 8 farklı olasılık var. A, B ve C nin birbirine ateş ettiği. Herbir olasılıkta olayları bağımsız düşünürsek şöyle bir oran çıkıyor: A %45, B%65 C%55 diye. Bunları şöyle buldum. 8 olasılığı yazdım kağıda, herbir durumda silahların patlaması anında hayatta kalma olasılıklarını toplayıp, toplama yani 800’e böldüm

  10. 3.soru her kutudan sırayla 1 2 3.. 10 altın alırız ve kutuları basküle yerleştiririz ölçülen birimin son iki basamağını 9 a bölerek kaçıncı kutu olduğunu bulabiliriz. 🙂

  11. İlk soru, ilk alt-soruda, üç kişi aynı anda düello yapıyor ve isteyen istediği kişiyi hedef alabiliyor, dolayısıyla hem A hem B C’yi hedef alacaktır kabul edersek, C % 20 (1/5+3/5 olarak düşünüyorum, sadece biri değil ateş eden, o yüzden yüksek olan oranı almak mantıklı gelmiyor-elbette matematik bilgim yetmiyor da olabilir), B % 20, A % 100 diyebiliriz (buna sonuç 1 diyelim). Yok A B’yi, B C’yi, C A’yı hedef alacak dersek düz mantık A % 20, B % 80, C % 40 hayatta kalabilir diyebiliriz (bu da sonuç iki olsun). Soru 1.2’de ise şöyle birşey var. Her eğitim gününde %1 artacak ama %20’nin %1’i mi, yoksa %100’ün %1’i mi? Ayrıca A’nın ulaşması istenen hedef nedir? %100 rakibini vurma ihtimali mi? Sonuç 1’de A’yı eğitime göndermeye gerek yok, adam zaten havada karada hayatta kalıyor 🙂 Sonuç 2’de de eğer %100’e ulaşmasını istiyorsak ve her gün %100’ün %1’i oranında artıyorsa 80 gün, aksi taktirde 300+ arası gün eğitime gönderilmesi lazım (%20’nin %1’i %,2; %20,2’nin %1’i %,202…). 1.3’e geçersek, A eğitime gönderilmişse ve eğitim sonunda %100’e ulaşmışsa B ve C’nin yeni hedefi A olur, dolayısıyla B ve C hayatta kalır. Bu soruda maalesef varsayımlara göre karar vermek gerekiyor çünkü kişilerin hareket tarzları net olarak verilmemiş.

    İkinci soru artık bir klasik oldu. İlk seferinde terazinin iki tarafına da üçer top koyduğunuzda, eğer eşitlerse ikinci karşılaştırma için kalan üç topu (çünkü hafif olan top kalan o 3 top arasındadır), eşit değillerse ikinci karşılaştırmaya terazinin yukarıda kalan tarafındaki topları alırsınız (çünkü onlardan biri daha hafiftir). İkinci karşılaştırmaya geçtiğinizde elinizdeki üç toptan ikisini karşılaştırırsınız, eşit değillerse hafif top yukarıda kalandır, eşitlerse hafif top karşılaştırmaya katmadığınız toptur.

    Üçüncü soruda her kutudan kutu sırasına göre altın alırsınız (ik kutudan 1, ikincisinden 2,…), son kutu hariç. Ölçüm sonucu 450 gram olmalıdır. Ölçümde 1 gram eksik çıkarsa ilk, 2 gram eksik çıkarsa ikinci, üç gram eksik çıkarsa üçüncü.. hiç eksik çıkmazsa 10nci kutudaki altınlar 9 gramdır.

    Bu işi istiyorum (gerçekten). Bunu akıl edebilen ve göze alan bir patron beni zorlayacaktır (challenge anlamında). Zorlanmayı severim, işin o zaman tadı çıkıyor. (Bu da kendime yalakalığım olsun;)

  12. ben de cevaplayayım. Şimdi 1.soru için her birinin tek atış şansı var. Onun için A B’yi B C’yi C de A’yı vuracak diyelim. Bu şekilde olursa A’nın yaşama ihtimali %20 B’nin yaşama ihtimali %80 C’nin yaşama ihtimali ise %40 dır. Bu brinci olasılık tabi A C’yi B A’yi C de B’yi vurabiir. Bunların oranları da bulunur. Yani tüm olasıkların oranları bulunup çarpılr. Klasik olasılık sorusu bu.

    1b de ise ilk sorunu cevabı %x olsun. Bu hayatta kalma ihtimali. A eğitim ile %! lik atışı artıyormuş o yüzden yaşama B ve C’nin yaşama ihtimallerinde bir azalma olur ters orantı var A’nın vurma gücü artıyor çünkü.

    1.c de ise A eğitime gönderildi ve vurma ihtimali 100 den yüz olduysa B veya C den biri kesinlikle ölür,

  13. yarın yapacağım mülakat öncesi kaynağıminsandan tiyolar alıyordum, şimdi takılırım bu sorulara ben.
    Mülakat & testler bölümünden çok faydalandım teşekkürler

  14. ilk soru ile ilgili olarak;

    her silahşörün kendini vurma ihtimalini gözardı etmişi(z)m.

    Ayrıca A kişisi hayatta kalma olasılığı en yüksek kişi ise neden eğitime gidip bu olasılığı azaltsın ki? eğitime gönderilmemeli 🙂

  15. 2. sorunun cevabı:

    tartıyı 1. kullanımda önce kefelerin bir tarafına 3 top, diğer tarafa 3 top koyarız.
    böyle yaptığımızda 6 topu tartmış oluruz ve geriye dışarıda 3 top kalır.
    tarttığımızda eğer terazi de dengesizlik varsa hafif olan taraftaki 3 topu alırız çünkü hafif top bu gruptadır.
    2. tartımı yaparken teraziyi boşaltıp almış olduğumuz 3 toptan 1 tanesini bir tarafa öbürünü diğer tarafa koyup tartarız 3.topu da elimize alırız , eğer bu tartımda dengesizlik varsa hafif taraftaki top aradığımız toptur, eğer eşit gelmişse elimizdeki top aradığımız toptur..

    eğer ki 1. tartımda taraflar eşit gelmişse hafif top tartıma dahil etmediğimiz geriye kalan 3 topun içindedir. 2 tartımı bu toplarla yaparız
    3 toptan 1 tanesini bir tarafa öbürünü diğer tarafa koyup tartarız 3.topu da elimize alırız , eğer bu tartımda dengesizlik varsa hafif taraftaki top aradığımız toptur, eğer eşit gelmişse elimizdeki top aradığımız toptur..

    Böylece toplam 2 tartımda hafif topu bulmuş oluruz..

    3. sorunun cevabı:

    10 keseye 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 diye sırayla numara veririz. sonra numara sırası adedince keselerden altın alırız. yani 1. keseden 1 adet, 2. keseden 2 adet, 3. keseden 3 adet……….10. keseden 10 adet altın alınır. bu altınlar basküle konulup tartılır. normal şartlarda her bir altın 10 gr olmuş olsaydı toplam ağırlık 550 gr olacaktı. ancak 9 gr lı altın olduğu için rakam bundan eksik çıkacaktır. bu eksiklik de torba numarasını verir. yani eğer 550 gr. dan 1 gr eksikse 1 . kutudaki altınlar 9 gr lık altındır. 2 gr eksik çıktıysa 2. kutudaki altınlar 9 gr lıktır….. eğer 10 gr eksik çıktıysa 10. kutudaki altınlar 9 gr lıktır..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir