Çıldırmamak Elde Değil !!

stopŞu an özgeçmiş okuyorum.

Okuyorum “hiç mi umursamıyorlar” diye sinirleniyorum,

okuyorum “nasıl olabilir?” diye şaşırıyorum,

okuyorum ve sonunda “ben ne yapabilirim? her koyun kendi bacağından asılır” diye kestirip atıyorum.

Bu yazıyı okuyan ve iş aramakta olan değerli arkadaşlar, lütfen:

1. Özgeçmiş iş tecrübeleri bilgileriniz eksiksiz olsun.

– İş tecrübelerinizi yazmayı “unutmayın“. Okuldan mezun olmuş beş yıl önce, iş tecrübesi bölümü boş. Ne yapıyorsunuz? Beş yıldır boş mu geziyorsunuz ? Yoksa kariyer portalındaki hazır şablonu doldurmaya mı üşendiniz? Eğer siz üşendiyseniz, ben de sizi işe almaya üşenebilirim.

– Belirttiğiniz iş tecrübelerinizin altına o işte ne yaptığınızı özet şeklinde belirtin. İşinin detayını yazan ile yazmayan arasında bir fark illa ki gözetiyoruz.

1. Özgeçmiş teknik bilgileriniz eksiksiz olsun.

Teknik niteliklerinizi lütfen belirtin. Mühendislik mezunu bir insan eğer hiçbir teknik nitelik belirtmiyorsa o kişi ya hiçbirşey öğrenmemiştir, ya da kariyer portalının hazır şablonunu dolduramayacak kadar tembeldir. Her iki durumda da iyi bir şirkette zaten işe giremezsiniz. Sözkonusu durum diğer bütün meslek dalları için geçerlidir.

3. Bir tatil anısından kesilmiş, özensiz fotoğraflarla form doldurmayın.

O kadar kötü fotoğraflar var ki başvurularda insanın kanı donuyor. Ya unursamıyorlar diyorum, ya gerçekten iş aramıyorlar. İş başvuru yapmak hakkında nereyi okusanız bu cümleyi görürsünüz “resmi, ciddi kıyafetle çekilmiş vesikalık”.

Ortalama, elenmeye yakın bir aday, hele ki fotoğrafında manzaraya karşı ağzı on karış açık kahkaha atıyor veya kravatı gevşemiş, üst düğmesi açık, yarı baygın özgeçmişten bana bakıyorsa (muhtemelen iş esnasında yakalanmış bir fotoğraftan kesilmiş) kusura bakmasın benim mülakat listeme giremiyor.

4. Önyazı yazmayı ihmal etmeyin.

Eğer yüz özgeçmiş okuyorsam sadece on tanesinde önyazıya rastlıyorum.

Özyazı bir adayın başvurduğu ilana, pozisyona, şirkete olan ilgisini gösterir. Bir kere hazırlanır, kariyer portalı üzerinde saklanır ve başvurularda üstünde ufak değişiklikler yapılarak ilanlara gönderilir. Daha bir önyazı yazmaya üşeniyoruz, yapmayın bunu lütfen.

5. Kariyer portallarının hazır şablonları yanında orijinal özgeçmişlerinizi de sisteme ekleyin.

Bugüne kadar Türkiye’nin önde gelen bütün kariyer portallarını işveren tarafında kullandım. Şablon olarak hiçbirini yeterli bulmuyorum. O nedenle de eğer sisteme yüklenmişse mutlaka orijinal özgeçmişi açıyorum. Birçok insanın sadece yüklemeye üşendiği için sisteme dahil etmediği dosyacık, orijinal özgeçmişini yüklemeye üşenmemiş bir başka aday tarafından geçilmesine neden olabiliyor. Çünkü orijinal özgeçmişte hazır şablonda göremediklerime, detaya ulaşabiliyorum çoğu zaman.

6. Bazı bilgileri gizleyebilirsiniz ama lütfen ortadan yokolmayın.

‘Bu ne demek?’dediniz kesin. Bugün birkaç başvuru vardı, isim yok, resim yok, iş tecrübesi yok. Hepsi gizli. Bir tek okul var.

“Sevgili aday, in misin, cin misin, bir ipucu ver, sen kimsin?

Bazen kendi kendime “İpek” diyorum, “yaz hepsine –çocuğum bu özgeçmiş çok kötü, bununla hiçbir iyi şirkete giremezsin-.” sonra da duruyorum, “Hayatı boyunca ebeveynleri, yakın çevresi tarafından taşınmaya alışmış, tembelleşmiş bu gençleri bir de ben mi taşıyacağım?”

Hayır, elbette ki taşımayacağım.

Kendisini taşımayı bilmeyeni de işe almayacağım NOKTA

İşin kötü tarafı bu gençler ebeveynlerine iş aradıklarını söylüyorlar … ah ahhh, ne arama ama ?!


“Çıldırmamak Elde Değil !!” üzerine 11 yorum

    1. Sevgili Can,

      Çok güzel, çok beğendim. İçerik harika. Şekil iyibariyle tam Amerikan standartlarında.

      Şu an çalışıyorsun. Eğer işten ayrılırsan bir de özgeçmişin kadar şık önyazı yazarsın hedefini aktardığın. Hedefini “Summary” başlığı altına ekleyebilirsin, summary ifadesini değiştirerek, mevcut ünvanını yazarsın. Senin kısa tanıtımın olur.

      Bir de elbet Türkiye standartlarında kişisel bilgilerinin bir parça detayını istiyoruz. 😉

      Ellerine sağlık. Gerçekten çok beğendim.

      Mesela böyle bir özgeçmişte fotoğrafa falan bakmayız. Şimdi aklıma geldi fotoğraf. Özgeçmiş o kadar net ki. … eğer sizin gibi birisini arasam, favori ön adaylardan listesine alırdım.

    1. Cengiz Bey, ben bu adayların aileleri için üzülüyorum aslında. Çocuklar “iş yok, kimse görüşmeye çağırmıyor” dediklerinde ebveynler işverene köpürüyor, oysa işin aslını bilseler …

  1. İpek, evet kesinlikle çıldırtıyor bu denli özensizlik…
    Bir seçme yerleştirme projesi yürütüyordum. İnanabiliyor musun CV üzerine yazan telefon artık kullanım dışı, ya da özgeçmişte yazan isim aslında kendi ismi değil ve dahası aradığımda o bu ismi koyduğunu bile unutmuş. dahası bu CV ler bana direkt gönderilmiş değil bazı kariyer sitelerinden indirilmiş CV ler. Yani beterin beteri var!!! Blogda yazdımdı bunları. Bu CV yi neye istinaden yazıyorlar, asıl bekledikleri ne anlamak mümkün değil gerçekten!!!

    Sevgiler

    1. Sevgili Eva, bizim meslekte empati kurabilmek çok önemli ama hele ki anlattığın gibi olaylarda neye empati kurulacak insan şaşırıyor, empati becerisi ötesi, bambaşka bir zihinsel yapıyı çzöme çabasına giriyoruz ister istemez. Boşa giden vakite mi kızarsın, adayın laubaliliğine mi?

  2. efendim… şimdi kızdığınızı söylüyorsunuz… CV hazırlarken deneyimlerinizi yazmayı unutmayın diyorsunuz… deneyim denince ne geliyor aklınıza bilmiyorum… benim deneyimlerim okulda katılıp aldığım birincilikler, okul için hazırladığım afişler , logolar, tanıtımlar vs… illa maaş alarak yapılmamış şeyler… iş görüşmelerine gittiğimde “e siz daha önce bi yerde çalışmamışsınız ama” deniyor.. e deneyimim var ama izin vermiyorsunuz ki çalışayım… ve siz beni bu şekilde işe almadıkça ben daha da unutuyorum bildiğim şeyleri… şimdi burda bir kaç işveren toplanmışsınız işte cv yazanlar şöyle cv yazanlar böyle diyorsunuz ailelerine yazık falan diyorsunuz… aslında şuan size acıyorum ben efendim… herşey bi kağıda bakarak anlaşılmaz o kişiye fırsat vermedikçe… saygılarımla…

    1. Sevgili Ali Rıza,

      İlk başta üslübun konusunda biraz dikkatli olmanı sana öneririm. Yazdıklarıma katılmayabilirsin ama insanın kullandığı dil ve üslup işten daha önemlidir. İş hayatında bir noktaya ulaşmak istiyorsan dilinin kemiğine sahip çık kanımca. Sana en büyük tavsiyem bu olsun.

      İkinci tavsiyem , birer yeni mezun olarak iyi işlere girmiş insanlara sormalısın nasıl başardıklarını. Senin profilindeki insanların başarı hikayeleri dinlemek belki bir parça ufkunu açar. Birileri başarıyor Ali Rıza. Acaba nasıl? Bunu birinci ağızdan öğren.

      Dilerim istediğin gibi bir iş bulursun. Hayatta başarılar dilerim.

  3. Merhaba Sayın Ali Rıza

    Yorumunuzu gördüm cevaplamak istedim. Öncelikle ben işveren değilim iş arayışı içerisinde bulunan bir adayım.

    Eğer eğitim hayatında staj,part time (deneyimlerdir) bir faaliyette bulunmadıysan ve özgeçmişine yansımamışsa başvuruların olumsuz sonuçlanacağı gibi mülakatlarında da sana okul hayatında ne yaptın,neden bir yerde deneyim kazanmadın gibi sorular soracaklardır.

    İş hayatı bir adaydan sadece iyi bir eğitim almasını istemez.Eğitim hayatın boyunca kişisel eğitimlerinin içini ne kadar doldurduğunu,yabancı dilini, stajını,üretkenliğini ve yaratıcılığını, okuduğun alanla ilgili hedeflerini, çabalarını da görmek,anlamak ister.

    Eğer 4 yıl boyunca deneyim kazanmadıysan,dur bir mezun olayım bakarız çaresine diyorsan bence boşuna zaman harcamışsın demektir.

    Okul hayatınızda katıldığınız sosyal aktiviteler,organizasyonlar sizin sosyal sorumluluk projelerinizdeki yerinizi,niteliğinizi belirler.Ayrıca bunlar cv de göstermeniz (hatta kısaca nerede,ne zaman,hangi sıfatla,neler yapıldı)şeklinde yer vermeniz mülakatlarda size kolaylık sağlar.Bununla kalmayıp aynı şekilde part time çalışmış olsanız dahi aynı şekilde görev tanımı ile beraber size kattıklarınıda ayrıca belirtmek zorundasınız.Bununla da kalmıyor önyazı da hazırlamak zorundasınız.

    Şİkayetinizi anlıyorum ama artık piyasa da diplomalı işsizden geçilmiyor.Şirketler deneyimli,donanımlı,işini seven,içsel motivasyonu tam,optimist insanları tercih ediyorlar bilginiz olsun.

    Saygılarımla

  4. Ali Rıza Bey bu konuda size sayısız bloglar,videolar yardımcı olabilir.
    Yapmanız gereken interneti eğitim,kariyer amaçlı kullanmak.

    İTÜ de 2011 ve 2012 yılları arasında İnsan kaynakları zirvesinde konuşmacı olarak katılan İpek hanımın sosyal medya ve insan kaynakları ile mülakata davetlisiniz videolarını youtube da izlemenizi tavsiye ederim.

    Bilgi paylaşıldıkca değeri artar..

    Saygılarımla

    Gökhan Yılmaz

  5. isterneniz size örnek bir özgeçmiş ve önyazı gönderebilirim, biraz rahatlayabilirsiniz.
    insan kaynakları eğtimi almış bir mühendis olarak biz de insan kaynakları personelleri için aynı şeyi düşünüyoruzdur emin olabilirsiniz.
    mesela ingilizcem için konuşma yeterliliğim ve okuma ve yazma yeterliğimden daha iyi olduğunu belirttim. neden diye sordular. türkçe konuşabildiği halde kaç kişinin birşeyler yazabilidiğine şahit oldunuz.
    teknik değerlendirmelerde de bir o kadar konudan uzaklar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir