Para Mutluluğu Satın Alır mı?

Birçok kişi hayatından duyduğu mutsuzluğu, hissettiği eksiklik duygusunu gelirinin düşüklüğüne bağlar.

“Ah bir param olsaydı …”

Ama araştırmalar gösteriyor ki, hiç de sanıldığı gibi fazla para mutluluk getirmiyor. A.B.D. Ekononik Analiz Bürosunun 1973-2008 yılları arasında topladığı veriler, yıllar içinde yaşanan gelirdeki artışın yaşamından duyulan memnuniyete yansımadığını ortaya koyuyor. (Tablo 1)

Bir diğer yanılsama ise hedefler konusunda yaşanmakta. “Hedef koymak, nasıl hedef konulur?” üzerine söylemler geliştiren biz İnsan Kaynakları profesyonelleri için belki bir uyarı niteliğinde çıkan sonuçlar.  Hayattan maddiyat anlamında az beklentisi ve hedefleri olan insanlar yaşamlarından çok daha büyük memnuniyet duyuyorlar.(Tablo 2)

Düşünmek lazım, sizin de yok mu etrafınızda daha fazla para kazanacağım diye aşırı stres içinde yaşayan, beden sağlığı, kısacası yaşam kalitesi bozulmuş arkadaşlarınız? Hatta para uğruna işinde ahlak dışı çözümler üreten ve nihayetinde girdiği vicdan muhasebesinde eksiye düşen bildikleriniz?

Şahsım adına araştırmaları değerlendirecek olursam, aza kanaat etmek karakteristik özelliklerimden biri değil. Para kazanmayı ise seviyorum. Ne diyorsunuz? Sizce ben umutsuz bir vaka mıyım? 😉 … umutsuz demesek bile huzursuz olduğumu itiraf edebilirim.

.

Not: Tablolar için sevgili Mustafa Duran‘a teşekkür ederim. 🙂

“Para Mutluluğu Satın Alır mı?” üzerine bir yorum

  1. Para kazanmayı seven biri olarak bu küçük bilginin beni korkuttuğunu söylemeliyim 🙂 Zira çok kazanmanın değil, çok kazanmak uğruna hayatı tüketmenin mutsuzluğu getirdiğine inanıyor ya da inanmak istiyorum 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir