Kaynağım İnsan TV’nin 8. bölümünde İşe Alım Sürecini incelemeye devam ediyorum. Ancak bu bölümün konusu 7. kayıdın kapanışında belirttiğim ‘İK’cıların işe alım sürecindeki performansı’ değil. Aldığım pek çok mesaj sonrasında yeni videonun konusunu değiştirdim.
Adayların iş görüşmesi sırasında karşılaştıkları maaş odaklı sorulara nasıl yaklaşmaları gerektiği, ne gibi cevaplar verebileceklerini değerlendiriyorum. İyi seyirler 🙂
Not: Aşağıda yer alan yorumları da lütfen okuyun. Maaş görüşmeleri ile ilgili önemli diğer bilgilere İK’cıların kendi kelimeleri ile ulaşacaksınız !
Ipek Hanim,
gercekten cok bilgilendirici olmus. Müsaadenizle iki tane kücük sorum olacak mülakat esnasinda maas durumuyla iligli;
– Aday tarafindan söylenmis rakama karsilik, bu rakami neye göre belirlediniz sorusuna verilebilecek makul cevap nedir?
– Mülakati yapan kisi tarafindan diyelimki 2000 bin lira gibi bir teklif geldi. Aday da bu rakami hemen kabul etti. Adaya neden bu rakami hemen kabul ettigi soruldugunda nasil bir cevap verilmelidir?
Tesekkür ederim
Sevgili Oğuz,
Beğenmene çok sevindim. SOrularına gelince;
1. Tecrübe, bilgi ve şirkete katabileceklerim doğrultusunda böyle bir rakam belirledim, ayrıca benzer pozisyonların aldığı maaş aralıklarını inceledim farklı sektörlerde denilebilir veya ayrıldığı maaş üzerinden bir belirleme olabilir.
2. Benim için uygun bir rakamdır demesi yeterli. “Vay neden hemen kabul ettin?” diyen kişiden ben şüphe duyarım, teklifi kabul edenden değil. İnsanların davranışlarında, kararlarında komplo teorileri aramak sağlıklı bir tutum değil.
İpek Hanım,
Ücretlendirme konusu aslında çok önemli bir konu. Bu konuya değinmeniz çok iyi olmuş, elinize sağlık.
Ülkemizde özellikle ücretlendirme konusunda çok ciddi bir “bilgi asimetri”si var. Ücret (ve gelir) konusu hassas ve insanların (kendi ücrtelerini) söylemek istemedikleri ama (diğer ücretleri) bilmek istedikleri ciddi bir konu. Özellikle deneyim arttıkça daha da önem kazanıyor.
Yurtdışında, özellikle de Amerika’da ücret konusunda kamuya bilgi veren siteler mevcut. Örneğin:
http://www.glassdoor.com
http://www.vault.com
http://www.wetfeet.com
gibi. Ancak Türkiye’deki ücret pazarına ulaşmak zor. Yıllar önce P….z Danışmanlık’ın ücret rehberini incelemiştim ve şu ana kadar inceleme şansı bulabildiğim başka da bir kaynak olmadı.
Deneyim seviyesi ve sektörlere göre ücretler hakkında genel de olsa bir bilgilendirme yapabilirseniz çok kişi mutlu olacaktır diye düşünüyorum.
Selamlar, sevgiler…
İpek Hanım,
Yine çok doyurucu pratik bilgilere sahip bir video ile karşımızdasınız. Tebrik ve teşekkür ederim.
Mülakatlar sırasında maaş konusuna “Son işyerinizde aldığınız ücret ne idi?” sorusu ile başlıyorum genellikle. Çünkü kişiler çoğunlukla en son ayrıldıkları yerden daha düşük ücret ile çalışmak istemiyorlar. İşverenler açısından alt limit görmeyi kolaylaştıran bir cevap alıyoruz böylelikle.
Bu sorunun arkasından “Size anlattığımız bu işten ücret beklentiniz nedir?” sorusuna verilen cevap ile son ayrıldığı işyerinden ayrıldığı ücret arasında büyük bir uçurum var ise kuşku uyandırıcı bir durum ortaya çıkıyor. Eğer kişi, bu iki iş arasında kişisel/mesleki olarak kendine kendini geliştirici bir yatırım yapmamışsa ve iki görev arasında sorumluluklar açısından büyük farklılıklar yok ise elbette.
Video’da da belittiğiniz üzere maaş konusunda beklentileri söylerken piyasa koşullarını dikkate almak çok önemli. Pozisyon ücretinin 2 katı ücret söylemek adayın çok kaliteli olduğunu değil hesaplama ve kendini değerleme (bir açıdan da öz farkındalık) konusunda sıkıntıları olduğunun bir göstergesi olarak İ.K.’cıya yansıyabilir.
Harika bilgiler için teşekkür ederiz 😀
Çok güzel bir çalışma olmuş İpek Hanım. Bir de Çalışanlar ile brüt ücret üzerinden sözleşmeler yapılmakta. Dolayısıyla brüt ücret üzerinden vergi dilimine girdiklerinden dolayı alınan ücret sene sonunda çok fazla düşmekte. Şirketlerin bu konuda mevcut işsizlikten yararlanmaları ve yeni çalışanların brüt/net ücret/vergi dilimleri kavramlarına aşina olmama durumlarını kullanmalarını etik bulmuyorum. Böyle bir konuya da değinmek istedim. Sevgiler : )
Sevgili Özge,
Çok önemli bir konu, haklısın. Yazıda da okuyucuları yorumlara yönlendirdim ki bu önemli noktaları atlamasınlar.
Açıkçası, son işyerinde alınan ücretin sorulmasını da ben etik bulmuyorum,bir çalışan olarak..
Nedenine gelecek olursak..
Videonuzda da belirttiğiniz gibi, aynı işi yapan ve belki de aynı niteliklere sahip 2 kişiden biri; bir yerde 2000TL alırken, diğeri 1000TL ye çalıştırılabiliyor. Ve zaten, bu 1000TL alan kişi maddi olduğu kadar manevi olarak da hak ettiği karşılığı görebilmek için, – iş arama sürecinde -başvurduğu firmada yapacağı işin gerçek değerini dile getirecektir, getirmelidir.
Fakat ik.cının “önceden 1 alırken neden 2 istiyorsunuz” demesi de, bence onun tecrübesizliğinden kaynaklanıyor.
Profesyonel birisi zaten aranılan göreve getirilecek kişiye, en azından ortalama olarak ne verilebileceğini bilir ve önceki işyerlerini sormaz.
Merhabalar.
IK meslegini secenlere ingilizcelerini gelistirmeleri gerektigini soyluyorsunuz bir videonuzda, cunku internette bu alanda ingilizce cok faydali kaynaklar var, Turkcede kaynaklar kisitli.
Ben sizi Azerbeycandan takip ediyorum. Internette IK alaninda azerice kaynak neredeyse yok. O yuzden mecburen turkce ve ingilizce kaynaklara yoneliyoruz. Yani, soylemek istedigim, sizlerin hazirlamis oldugu bu tur mesleki sitelerden ve kaynaklardan sadece Turkiyedeki insanlar faydalanmiyor. O yuzden bu girisimleriniz ve yaptiklariniz sandiginzdan daha onemli ve faydali. Insanlarin hep zaman kisitliligindan sikayetlendiyi gunumuzde bunun icin zaman ayirip emek harcadiginiz icin size cok cok tesekkur etmeyi kendime borc bildim. Elinize, yureyinize saglik. Seve seve ve heyecanla sizi takip etmeye ve arkadaslara onermeye devam edeceyim. Kolay gelsin efendim.
Sevgili Elvin,
Yorumun ve beni çok motive eden güzel sözlerin için teşekkür ederim. Sana destek olabildiğimi bilmek, beni öylesine mutlu ediyor ki, yazdıkça yazasım geliyor. Keşke elimden daha fazlası da gelse. …
Sevgilerimle,