6 Ocak 2010 tarihli “Örnek Özgeçmiş Şablonu” yazımın üstünden neredeyse 1,5 yıl geçmiş. Zaman su gibi akıp gidiyor.
Bugün bilgisayar başına oturdum. Aklımda yeni bir özgeçmiş şablonu çalışmak vardı. Nasıl bir pozisyon olsun diye düşündüm ve giriş seviyesindeki Dış Ticaret pozisyonu için özgeçmiş hazırlamaya karar verdim.
Açıkçası aşağıdaki özgeçmişi hazırlamak bayağı zamanımı aldı. Hatta dikkat edecek olursanız birkaç başlığın altını da boş bıraktım. Yani demek istiyorum ki, eğer özgeçmişinizin dikkat çekmesini istiyorsanız ona ciddi emek vermeniz gerek. Verdiğiniz emeğin her ünitesi sonrasında bizim algımıza takılıyor, emin olabilirsiniz.
Aşağıdaki özgeçmişin şekilselliğini bir tarafa bırakacak olursak, içeriğinde size uymayacak başlıklar bulunabilir: hiçbir ödül kazanmamış veya herhangi bir toplulukta yer almamış olabilirsiniz. Üzülmeyin bu yolun sonu değil. Önemli olan kendinizde kıymetli bulduğunuz bütün niteliklerinizi, tecrübeleriniz, yaşanmışlıklarınızı bir şekilde, bambaşka bir başlık altında bize sunabilmeniz.
Bir İK’cı olarak ben 1,5 yıl öncesine göre daha farklı bir duruş bekliyorum özellikle gençlerden. Daha özgür, daha yaratıcı. Kendi niteliklerinin farkında olsunlar, kendilerini geliştirmeye çalıştıklarını karşılarındakine aktarabilsinler, çalışma heveslerini kelimelerine yansıtsınlar ve bunu da hangi şekilsel sunuşu uygun buluyorlarsa öyle yapsınlar istiyorum.
Sözde “Mert Kadim”in özgeçmişi karşılaştırdığımda 6 Ocak tarihli özgeçmiş şablonundan çok da farklı bir üretim olmadığını görebiliyorum. Bana göre iki şablon arasındaki en büyük değişiklik giriş seviyesindekilerin okul harici yaptıkları işlere, üretimlerine, katılımlarına, gelişimlerine biz İK’cıların her geçen gün daha fazla önem veriyor olmamız.
Şablon serisinin üçüncüsünü Mert Kadim’in orta seviye kariyerinin üzerinden hazırlayacağım.
Not: Mert Kadim %100 hayal ürünüdür. 😀
Merhaba İpek hanım ;
Hayali kişinizin hazırladığı Cv gerçekten çok güzel.Özellikle başlıkların mavi olması beni çok sevindirdi çünkü bu şekilde renkli olarak CV veren birtek benmiyim diye tereddüt etmeye başlamıştım.(-Bu dönem elime geçen bütün CV’ler renksizdi ) 🙂
Size sormak istediğim soru Referanslar bölümüyle iligli.
Referansların günümüzde pek bir geçerliliğinin kalmamış olmasının düşünülmesinden ötürümü yer almıyor şablonda yoksa ”istenildiği takdirde” mi verecek Mert KADİM bey arkadaşımız.:)
Cevabınızı bekliyor olacağım.
Saygı ve sevgilerimle,
Merhaba Serhat,
Özgeçmiş şablonunu beğenmene sevindim. Aslında oldukça klişe bir yapı ama adaylar klişeler üzerinden özgün şablonlar üretebilirler diye düşünüyorum. Referanslara gelince … evet, ben referans görmeyi işe girmek için bir ihtiyaç olarak görmüyorum ilk aşamada. Birisinin referansı iyi diye özellikle mülakata çağırmıyorum. Refeans yolu ile gelen zaten masama ulaşıyor. Referans çalışmasını işe alım aşamasında yapıyoruz gerekirse. Açıkçası bu şamada da ben çok itibar etmem. Bir şirketin iyi veya kötü olduğunu, eski yöneticinin niteliğini bilmeden başkasının lafı ile birini işe almayacak değilim ama genel bir görüşme yapmakta da sakınca olmaz.
İpek Hanım açıkcası sizin örnek olarak vermiş şablonlardan kendi adıma klasik bir özgeçmiş oluşturuyorum. Bundan önceki örnek vermiş özgeçmişi epey kullanmıştım ve olumlu geribildirimler almıştım. Bunun dışında ben bir klasik özgeçmiş bir de başvurduğum şirketin logosunun renklerine göre, deneyimlerimde şirketlerin logolarını kullanarak ve minik detaylandırmalar oluşturarak CV’mi oluşturuyorum. Her iki CV’mi de kullanıyorum. Sizin deneyimlerinizden faydalanabilmek ne büyük şans : )
Yorumunuz için teşekkür ederim öncelikle.Açıkçası ilk zamanlar referans değerlendirmelerinin daha önemli olduğunu düşünenlerdendim.Ancak okuduğum yazılarla ve bu konudaki düşüncelerimi gözden geçirdiğimde bende çok önemli olmadığı düşüncesindeyim.
Kişinin bir kurumdaki başarını ve verimliliği etkiliyen bir çok kurumsal ve sosyal neden varken eski başarısını referans yoluyla kontrol etmek gerçekten eski bir yöntem olarak kaldı günümüzde.
Yinede deneyimlerini gözden geçirirken tamamlayıcı unsur olarak referans görüşmelerinin yapılması herzaman iyi olacaktır.
Konuya olan cevabınız için teşekkür ederim.