Son bir aydır kişisel gelişimim için dış kaynak kullanıyorum. Yani çeşitli eğitim programlarına katılarak kendi uzmanlık alanım dışındaki farklı disiplinleri öğrenmeye çalışıyorum. Farklı disiplinler bana ilham veriyor, düşünce açımı genişletiyor.
Son katıldığım eğitim ‘Satış Aşktır’ kitabının yazarı Özkan Kaymak‘ın Satış Yönetimi eğitimi idi. Özkan Kaymak’ın enerjisine, konuya hakimiyeti ve üslubuna hayran kalmamak elde değil. Bir gün boyunca, hiç ilgim dağılmadan, bir nefeste eğitimi geçirdim diyebilirim.
Özkan Kaymak eğitimin sonuna doğru bizimle ‘Başarılı Satıcının 7 İlkesi’ni paylaştı. Dikkatle maddeleri not ettim. Eve döndüğümde her madde üzerine düşündüm. Her biri hepimizin özünde çok iyi bildiği noktalar. Sanırım güzel olan hepsini alt alta dizili görmek. Şiir gibi akıyorlar adeta.
Şimdi bu yedi ilkeyi önüme aldığımda içeriği ‘satıcı’ tanımından çıkartarak genişletme ihtiyacı duyuyorum. Ve sizlerin önüne ‘Sürdürülebilir Başarının 10 İlkesi‘ listemi çıkartıyorum. Kırmızı ile yazılanlar Özkan Kaymak’ın paylaştığı listeye benim katkılarımdır :
1. Dürüstlük
2. Çalışkanlık
3. Planlı olmak
4. Disiplin
5. Kendini yönetmek
6. Özgüven
7. İstikrar
8. Olumlu olmak
9. Sürekli öğrenme / Kişisel gelişim
10. Hedef odaklı olmak
+1. Tutku (Gökhan’a katkısı için teşekkürler 🙂 )
+1. Sabır (Serhat Levent Kahyaoğlu’na katkısı için teşekkürler 🙂 )
+1. Etkin İletişim (gKc’ya katkısı için teşekkürler 🙂 )
+1. Kişisel Farkındalık (Aydan Çağ’a katkısı için teşekkürler 🙂 )
Belki siz de bu liste üstüne düiünerek kendi Başarı İlkeleri listenizi oluşturursunuz. Hatta bana yazarak yukadaki listeye katkıda bulunursunuz. Bekliyorum 🙂
Bu işin uzmanı olmasam da listeye İstek-arzu’yu eklerdim kendim için 🙂
Gökhan,
İstek, arzuyu ben ‘tutku’ olarak daha vurucu hale getirebilirim izin verirsen ve listeye senin katkın olarak ekleyebilirim 🙂
İpek Hanım;
Birde benim gibi genç arkadaşlar için ”sabırlı olmak” diye ekleyebiliriz sanırım.Kendimide bu konuda dizginlemeye çalışıyorum.Hala tam başarılı sayamıyorum kendimi.
İş yaşamında yapılan herşeyin sonucu hemen alınamıyor çoğu zaman.Motivasyonu düşürmeden sabırlı davranmak gerçekten önemli her süreçte.
Serhat,
Kesinlikle katılıyorum. Herşeyin çok hızlı olmasını bekliyoruz, istiyoruz ama yeri geldiğinde de sabırlı olmak başarının devamlığını sağlayan önemli unsurlardan biri. Hemen ekliyorum listeye 🙂
İpek Hanım, yazınızı okurken TED üzerinde izlediğim 2 video geldi aklıma. Muhtemelen izlemişsinizdir ama yine de linkleri vermek istedim.
http://www.ted.com/talks/lang/en/richard_st_john_s_8_secrets_of_success.html
http://www.ted.com/talks/richard_st_john_success_is_a_continuous_journey.html
Sevim,
İzlememiştim. Benim gibi izlemeyenler için bu paylaşımın çok önemli, teşekkür ederim. Hemen izleyeceğim. 🙂
Çaba göstermezsem başarımın sürekliliği ortadan kalkıyor İpek Hanım:) bence lıstenıze katkısı olabılır:)
Elif,
Acaba çaba göstermeyi “Çalışmak” ve “kişisel gelişim” maddeleri kapsıyor mu diye düşündüm. Sen ne dersin?
Tutkuyle sevmek
Deliler gibi İnanmak
Yaratıcı olabilmek
Halide,
Deliler gibi inanmak acaba “hedef odaklı olmak” ile örtüşüyor mu?
Yaratıcı olmak büyük bir artı değer olmakla beraber, pek çok yaratıcı olmayıp başarılı olan insan var. Yaratıcılık önemli bir yetenek.
Ipek hanim,
Iletisim kanallarimizi olabildigince acik tutmak ( sadece anlatmak istediklerimizi etkili bir sekilde iletmek degil, etkili DINLEMEyi gerceklestirmek gibi) da bana gore basariya ulasmak ve onu surekli kilmak icin en onemli etkenlerden biri:)
gKc,
Etkin iletişim, kesinlikle katılıyorum ve listeye ekliyorum. 🙂
Haklısınız aslında İpek hanım ,hiç bu şekilde bakmamıştım hedef odaklı olmak hayallerin planlanmışı olarak kabul ediyordum kendimce.
Biraz düşündükten sonra şunlarda aklıma geldi yaratıcı olmak yerine farklı bakış açısı desek mesela.Mücadele ruhu yada atılım gücü ,sorumluluk .bence birde başarılı olabilmek için sosyal hayatta çok önemli.Aslında birçok kavram gelmekle birlikte aklıma ince düşündüğümde birbirni tamamladığını görüyorum .
Öncelikle kişisel yetkinlik, yeterlilik ve becerilerin farkına varmak gerekiyor. Farkındalık da bu anlamda önemli kriterlerden biri olarak değerlendirilebilir. Ve değişime ayak uydurmak gerekiyor.
Kişisel farkındalık, kişinin kendisini, yapabilirliklerini, sınırlarını, hatta bu sınırları aşma isteği üzerine farkındalık … Hemen ekledim 🙂
Ipek hanim,
Fikrimin takdir edilmis olmasi beni cok sevindirdi; ancak kucuk bir ricam olacak yukariya ekleme yaparken gKc degil de gCk olarak almissiniz, Gökçe’nin kisaltmasi yerine Gicik’in kisaltmasi olmus:)
Sevgiler
Hemen düzelttim, pardon 🙂
Kişisel Analiz; verdiğimiz kararların yeterliliğini ve gerçekleştirdiğimiz işi öncelikle kendimizin test etmesi, içimize sinmesi.
çok güzel bir özet olmuş
Hakkaniyetli adil olmak