İK’da yeni trend iş, tecrübe arayanlardan para talep etmek !
İngiltere’de Etsio isimli danışmanlık şirketi stajyerlerden staj yaptıkları gün başına para talep ediyor. Talep ettikleri rakamlarda öyle azımsanacak gibi değil. Bir iş günü staj yapmanın karşılığı 60-120 pound arası değişiyor. Durumu İngiliz iş piyasasında eleştiren çok ama uygulama halen devam ediyor.
Bunun farklı örneklerine ülkemizde de rastlıyoruz. Örneğin bir dönem Pegasus’un başvuru sahiplerinden özgeçmişlerini bırakabilmek için para istiyordu. Sonunda devlet otoritesi konuya müdahil oldu ve uygulamaya firma son verdi.
Geçen gün de karşıma Dragons’ Den’in yatırımcılarından Baydars Altuntaş’ın ‘Çırağım Ol’ duyurusu çıktı. Baybars Altuntaş kendisine çıraklık yapacak kişiden iş öğretmek karşılığı 10.000 USD + KDV istiyor. Çıraklık boyunca yapılacak yol masrafları da çırağa ait. Baybars Altuntaş acaba dalga mı geçiyor diye düşündüm, değil. Acaba bunu da ‘bir girişimcilik örneği’ olarak mı kurgulamış? Bilemiyorum. Kanımca kötü bir girişim.
İş, tecrübe arayan ağırlıklı genç insanlar üzerinden para kazanmak düşüncesi beni inanılmaz itiyor. Düşünüyorum, bana İK mesleğinin kapılarını açan, benimle bilgi ve tecrübesini bonkörce paylaşan ustam Oktay Bora Yağız veya ikinci bir üniversitedeymişimcesine çalıştığım eski Genel Müdürüm Dr. Samet Samedi benden 1o.ooo’ar bin doları KDV’si ile birlikte isteseydi ben şu an bu blogu yazıyor olamazdım.
Dilerim başkaları da gençlere iş öğretmek, tecrübe paylaşmak sürecini kazanç kapısı olarak algılamaz, kurgulamaz, farklı uygulamalar geliştirmeye kalkmaz. Dilerim Baybars Altuntaş’ın bu ‘girişimcilik’ örneği başarısız olur. Çırak konumuna yerleşebilecek gençler ustalarının ‘çırak olmak’ kavramının dejenere etmelerine izin vermez.
Ustanın ustalığının en önemli ölçütlerinden biri yetiştirmek için seçeceği yetenekli gencin kim olduğudur. Seçim sonrası yetenekli olan gence bütün becerilerini, bilgisini, tecrübesini karşılık beklemeksizin öğretebilmektir çünkü usta-çırak ilişkisi. Yetenekli olduğu için ustası tarafından acılar içinde kıvrandırılarak yetiştirilen çırak ustasını vefası ile ölümsüz kılar. Çırak ustasına para ödediği anda usta-çırak ilişkisindeki ‘yücelik, kutsallık’ biter. Bunu ilk başta ilgili ‘usta’ profiline soyunanlara öğretmek gerek. Kredi kartı hesabı ile ne usta olunur, ne de çırak.
Çok düşük rakamlara işe başlıyorsun..Deneyim kazanmak için binbir emek veriyorsun..İşi öğrenince ve deneyimin olunca aldığın maaş ve diğer olanaklar artmaya başlıyor..
Bir berberin veya elektrikçinin yanına çırak olarak bile girdiginde usta sana çırak maaşı (düşük) veriyor. kalkıpta senden para talep etmiyor.sonra usta olunca maaşı yükseltiyor..Saçmalıkdan başka bir sey değil..
Mevlüt, kesinlikle katılıyorum.
Sabah aynı haberi Milliyet gazetesinde okurken aynı şeyler düşündüm. Usta-çırak ilişkisi denemez buna. Elinize, kaleminize sağlık; umarım mesaj ilgili yerlere ulaşır.
Sevim, duruma son derece tepkiliyim. Hayatını kurma çabası içindeki insanların sırtından para kazanmak nasıl sığ bir yaklaşımdır?!
Bunun bir adım ötesi Sayın Baybars Altuntaş tarafından şu an gerçekleştiriliyor.
Etik kısmını tartışmayı artık çoğu insan bir kenara bırakarak bu yeni trendi endüstriye dönüştürme çabalarına dahi başladı…
http://gundem.milliyet.com.tr/10-bin-dolara-cirak-ariyor-/gundem/gundemdetay/18.12.2011/1477096/default.htm?ref=twshare
Baybars Bey’ in Ankara’ daki son toplantısında bu modele katkı sağlayacağını belirten onlarca genç severek ödemeyi kabul etti. Üstelik bu paraları ödemek yetmiyor. Başvuranlar arasından seçim yapılacağını da hatırlatmak gerek. Bir çok girişimci bunu bir fırsat olarak gördü ve söz konusu “know-how” için belirlenen tutarın kabul edilebilir olduğunu düşündü…
Bence bu Baybars Bey’ in başka bir başarılı girişimi olarak nitelendirilmeli ve öyle değerlendirilmeli sadece… İK açısından bakarsak ise sektör için üzücü bir gelişme!
Burak Bey,
Baybars Altuntaş’ı girişimcilik ustası kabul edebilmemiz içinkimdir usta girişimci bunu ölçümleyebilmek gerekir. Bu konuda girişimci profilindeki diğer bir Dragon Alphan Manas Altuntaş için ‘Girişimci değil, girişkendir’ diyor. Buna katılıyorum.
Usta profilindeki Warren Buffet buna benzer bir çalışma yaptığında adamın amacı para kazanmak değildi. Bağış yapmaktı. Usta-çırak ilişkisinde ustalık para ile satın alınmaz, Warren Buffet’ın modelinin özü de ancak gerçek bir ustanın kurgusudur. Amaç o parayı vermeye hazır kişinin parasının da sosyal sorumluluk çerçevesinde fakirlere dağıtılmasıdır. Warren Buffet gibi birine ustalığını bana para ile sat deseniz kanımca güler geçer. Nüansı almak, algılamak gerek. http://www.guardian.co.uk/business/2011/jun/06/warren-buffett-charity-lunch
Gerçek ustanın böyle birşeye yeltenmek aklından bile geçmez. Tam tersi yetiştirmeye karar verdiği kişiyi her anlamda besler. Bilgisiyle, parasıyla, tecrübesiyle ve enerjisiyle … o incecik ve hayati nüansı anlamak gerek.
Böyle bir programa katılmaya hazır olduğunu söyleyen kişilere olayın farklı boyutlarını da anlatsanız bakın kaç kişi kalıyor meydanda. Olaya çok açılı bakmak gerek. Usta kişi kimdir? bunu iyi analiz etmek gerek.
Doğru bir tespit…
Mentor olabilmek başka birşey.
Geleceğin MIS Uzmanlarına Tavsiyeler http://www.misjournal.com/?p=6515
Bilge Eğitmenin Verdiği Hayat Dersi
http://www.misjournal.com/?p=31
Murat bey,
Özellikle Bilge Eğitmenin Verdiği Hayat Dersi yazınızı çok beğendim. paylaştığınız için teşekkür ederim.