12 Adımda İK’cılar İçin Sosyal Medya (1)

Sosyal medyanın ülkemizde insan kaynakları bölümlerindeki mazisi iki veya üç yıldır. Dolayısıyla bu yeni mecraya girerken çok dikkatli olunmalı, işletmeye yarar sağlamak için çıkılan yoldan zararla çıkılmamalıdır. Ben sosyal medyayı mafyaya benzetiyorum: “Girişi var, çıkışı yok“. Çıkmak isterseniz özellikle işveren markanızı çok zedelersiniz. Böylesi bir yıkım yaşamamak için “çok heyecanlıydık, gözümüz kapalı içine daldık” dememeli, sosyal medyayı sizlerle paylaşacağım on iki adım çerçevesinde özenle ele almalısınız:

 1. Liderlik 

İnsan kaynakları için sosyal medya uygulamarı geliştirmek sadece insan kaynaklarının işi değildir. İşin ana sahibi işletmenin üst yönetim kadrosudur. Onların, insan kaynaklarının geliştirdiği bütün uygulamalara şirket içi ve dışında etkin desteği gereklidir. Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv’in bir profesyonel olarak sahip olduğu blog gerek insan kaynakları, gerek bütün şirket çalışanları, gerekse iş piyasası için güzel örnektir. Liderin sosyal medyada içerik üretiyor olması kurumun itibarını arttırmakta ve sürece yaklaşımına dair şirketin içine mesaj vermektedir.

2. Sosyal Medya Politikası

Ülkemizde sosyal medya kullanımı pek çok şirkette yasaktır. Bütün çalışanların cep telefonları ve adroidleri ile gün boyunca erişebildiği sosyal ağların yakın gelecekte kısmen de olsa şirketlerde kullanıma açılacağına kesin gözüyle bakabiliriz. Çünkü bütün çalışanlar sosyal ağlarda şirketlerinin birer iş ortağıdır. Sosyal medyayı yasaklayarak iş ortaklığı yolunu kapatmanın işletmelere zararı dokunduğunu üst yönetimler yakın gelecekte görecektir. Diğer taraftan, son dönemde yapılan araştırmalar da dış kaynaklı sosyal ağların veya sosyal intranet kullanımının çalışanların şirkete olan güven ve bağlılığını arttırdığı ortaya çıkarmıştır.

Elbette sosyal medyanın kullanımı öncesinde insan kaynakları bölümleri ‘Çalışanlar İçin Kurumsal Sosyal Medya Politikası’ çalışmasını yapmalı ve eğitimini vermelidir. Çalışanlar İçin Kurumsal Sosyal Medya Politikası’nda özellikle mesai saatleri dışında sosyal ağlarda kurum hakkında nelerin yapılıp, nelerin yapılmamasının faydalı olacağı çalışanlara tavsiye edilmelidir.

‘Kurumsal sosyal medya politikası nasıl yazılabilir?’ sorusuna cevabı en kapsamlı İngilizce kaynak site olan Social Media Governance’da bulabilirsiniz.. Sitede paylaşılan dünyanın önde gelen şirketlerine ait kurumsal sosyal medya politikaları sizler için ideal ilham kaynağı olabilir.

3. Stratejik Amaç, Planlama, Hedefler ve Ölçütler  

….

(yazının 2. bölümünü okumak için tıklayın)

(yazının 3. bölümünü okumak için tıklayın)

(yazının 4. bölümünü okumak için tıklayın)

“12 Adımda İK’cılar İçin Sosyal Medya (1)” üzerine 5 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir