Geçen ay Kaynağım İnsan Linkedin grubunda Y kuşağı hakkında mini bir anket yaptım. Anket sorusunu 174 kişi yanıtladı. Soru, seçenekleri ve sonuçları aşağıda paylaşıyorum. Ardından da yorumlayacağım.
Sizce Y kuşağının iş ortamındaki en tipik özelliği nedir?
a. Çabuk sıkıyorlar. – 56 kişi, %32
b. Takım çalışmasından hoşlanıyorlar.- 7, %4
c. Geri bildirim almak istiyorlar. – 35, %20
d. Görüşlerini rahat ifade ediyorlar. – 43, %24
e. Teknolojiyi iyi kullanıyorlar. – 33, %18
Gelelim sonuçları yorumlamaya…
Birincisi, ben (e) (%18) seçeneğini işaretlemiştim. Benim temsil ettiğim X kuşağı ile kıyaslanınca Y kuşağının iş ortamına en büyük katkısının teknoloji kullanımına olan yatkınlıkları sayesinde gerçekleştiğini düşünüyorum. Ancak yorumlar arasında teknoloji konusuna benim düşündüğüm kadar olumlu yaklaşmayanlar da vardı.
İkinci olarak, takip edebildiğim kadarıyla mini ankete katılanların %70’i Y kuşağının temsilcileri idi. Anlaşılıyor ki, Y kuşağı için teknoloji kullanmak diğer seçeneklerle kıyaslandığında çok da ön plana çıkartılacak bir nitelik değil gibi görünüyor.
Ankette 56 kişi yani %32 katılımcı Y kuşağının çabuk sıkıldığını vurgulamış. Ben bu konuda çok da hemfikir olamadığımı söyleyeceğim. Çuvaldızı Y kuşağına batırmak yerine X kuşağının biraz kendisine bakması gerektiğini düşünüyorum. Şöyle ki, ankette c (%20) ve d (%24) seçenekleri iletişim üzerineydi. Kanımca bu iki seçenek a seçeneğindeki olumsuzluğun doğmasına neden olan konulardır. Nasıl mı? Aktarayım:
Y kuşağının X kuşağı mensubu yöneticisi ile kurmaya çalıştığı iletişim hattı kimi zaman yapılacak işi sorgulamak, kimi zaman işi değiştirmeye çalışmak hatta bazen de geliştirmek şeklide gerçekleşebiliyor. Bu talepkar vaya sorgulayıcı tutumdan X kuşağı yöneticiler pek de haz etmiyor. Çünkü X kuşağı yönetici için bu talepler daha hızlı çalışmak demek, sürekli kendisini geliştirmek ve istikrarlı geri bildirim yapmak demek. Hayatı boyunca 10x temposunda çalışmaya alışmış bir kişiye ‘benim mutlu olmam için 20x hızına çıkman lazım, beni yönlendirmen lazım, beni geliştirmen lazım‘ derseniz o kişi elbette rahatını kaybetmemek adına direnir. Bana göre X kuşağı ile Y kuşağı arasındaki çatışma budur. Yetenekli Y kuşağını elde tutabilmek için X kuşağının kendisini geliştirmesi, değiştirmesi artık kaçınılmazdır. Bu sayede Y kuşağının sıkılmasına neden olan hız tutkusunu %100 olmasa bile büyük oranda karşılayabiliriz.
En zayıf sonuç %4 ile takım çalışmasından hoşlanmak üzerine çıktı. Bu da bana Y kuşağının bireyselliğine yöneltiğini fısıldadı. ‘Ben varolayım, sonra takım‘ diyorlar. Bunu, bireyci batı kültürünün toplumcu-merkeziyetçi doğu kültürünü dönüştürdüğü şeklinde yorumlayabilir miyiz dersiniz? 🙂
Not: Ankete buraya tıklayarak katılabilirsiniz.
Ankete bende katılmış ve tercihimi e şıkkı olarak belirlemiştim.
X kuşağının çuvaldızı kendisine batırması ile ilgili tespitiniz çok isabetli olmuş.
Son paragraftaki sorunuza gelince evet bir bakıma öyle yorumlayabiliriz.
Bu tür anketler ile elde ettiğiniz verileri (konuşmacı olarak davetlisi olduğunuz etkinliklerde kullanabilirsiniz.)
İpek hanım anketle ilgili paylaşımınızdan dolayı teşekkür eder sevgilerimi sunarım..:)
Gökhan,
Evet, kullanabilirim. Katılımcı sayısı şöyle 500-1000’lere çıksa ne güzel olur. O zaman gerçekten sonuçlar bir anlam ifade edebilir. Bir de elbette katılımcı profilerinin ne kadarı X, ne kadarı Y kuşağından. İki kuşağın eğilimleri ne olmuş. Yani ciddi bir anket analizi yapabilsem ne güzel olurdu 🙂
İpek Hanım, Y kuşağı ile ilgili anketinizde “Çabuk terfi almak istiyorlar” seçeneği olsaydı, en çok oy alacak seçeneğin bu çıkacağını düşünüyorum.
Mehmet,
Aslında herşeyi çabuk istiyorlar değil mi? Bu durumu abaca çabuk sıkılmak seçeneğine bağlayabilir miyiz?