Kaynaklarınızı ne kadar etkin kullanıyorsunuz?

A4İster özel hayatlarımız, ister meslek, ister okul hayatımızda hepimiz her gün birçok farklı durum, hatta problemle karşılaşıyoruz. Durum veya problemlerle olan mücadelemiz esnasında elimizdeki kaynaklarımızı kullanıyoruz; entellektüel sermayemiz, maddi ve manevi gücümüz, sosyal bağlantılarımız, vs.

İşte size bir zihin egzersizi:

Yıllar önce girdiğim ‘Zihin Haritaları’ eğitiminde eğitmenimiz bizden boş bir A4 sayfası ve bir kalem elimize almamızı istemişti.

Haydi üşenmeyin, siz de kalkın yerinizden ve bir A4 sayfası alın. Boş bir defter sayfası da olabilir.

Şimdi sizden, evinizden işinize veya evinizden okulunuza gidiş yolunuzu bu A4 sayfa üzerinde bir kroki olarak çizmenizi istiyorum.

Size üç dakika müsade.

….

Çizdiniz mi?

Nasıl çizdiniz?

A4 sayfanın sol üst köşesine mi? Yoksa alta doğru mu? Belki de ortaladınız?

Şimdi asıl önemli soru; sayfanızın ne kadarı bomboş kaldı. Makas alıp krokinizi A4 sayfa üzerinden kesmeye kalksam sayfanın kaçta kaçı boşa çıkar?

….

İşte o boşa çıkanlar var ya, onlar sizin kaynak israfınız. İş, okul veya özel hayatınızda da olaylar, problemler karşısında çözüm üretirken elinizdeki kaynakların çizdiğiniz kroki büyüklüğündeki bölümünü kullanıyor, gerisini israf ediyorsunuz.

Peki bu israfı önlemek için ne yapmak lazım?

Eğitmen o kadarını söylemedi ama bence herşeyden önce bireysel farkındalık çok önemli. Ben neyi yapabilirim, neyi yapamam, neyi nasıl yapabilirim? Kısacası önce kendi yeterliliklerimizi gerçekçi şekilde keşfetmeye çalışmalıyız. Ardından kendimizi geliştirmeli ve etrafımıza potasiyeli yüksek insanları toplamaya özen göstermeliyiz.

Sonra … sonrası ise biraz da Allah vergisi yetenek kanımca 😉

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir