Dünyadaki En ‘İyi’ Tehlikeli İşler

İnsan Kaynakları hakkında pazar eğlencesi bulmak için internette dolanırken çok hoşuma giden bir başlıkla karşılaştım; “Dünyadaki En İyi Tehlikeli İşler“. Bir iş hem iyi, hem de tehlikeli elbette olabilir. Bu meslekler arasında bir sıralama yapmak da güzel bir fikir. Aslında bu yazı aklıma ‘Memleketimden Meslek Manzaraları‘ başlığı altında, bizdeki çok orijinal iş kolları hakkında çalışma yapmak fikrini getirdi. Eğer aradığım nitelikte görseller toparayabilirsem bu fikrimi hayata geçirmek istiyorum.

🙂

Lafı çok uzamadan işte size dünyadaki en iyi tehlikeli işlerin listesi:

en iyi tehlikeli işler 1.si

1 . Astranot
1961’de başlatılan uzaya insanlı uçuşlar tarihinde bugüne kadar 24 Amerikalı astronot hayatını yitirdi. Bunlardan 10 tanesi çıkışta, 6 tanesi uçuş esnasında ve yedi tanesi de dönüşte hayatlarını yitirdiler. 1971’de üç Sovyet kozmonot araçlarındaki oksijen sızıntısı nedeniyle boğularak hayatlarını kaybetti. Herhangi bir yaratık bulmamış olmamıza rağmen, bir de şu uzaya büyük patlama için çıkmak hikayesi var tabii …

.

en iyi tehlikeli işler 2.si2. Biogüvenlik Seviyesi 4 Olan Laboratuvar Araştırmacıları
BSL-4 laboravuvarları dünya üzerindeki ölümcül hastalıklarla uğraşır. 2004 yılında bir Rus bilim insanı Ebola virüslu iğneyi yanlışlıkla kendisine enjekte edince öldü. Bu kayıp, Maryland Fort Detrick’deki Amerikan ordusuna ait BSL-4 laboratuvarında aynı hatayı yapan ve ‘kurtarılan’ Amerikalı bilim insanından sadece birkaç ay sonra yaşanmıştı.

en iyi tehlikeli işler 3.sü3. Kasırga Avcısı
Amerikan Hava Kuvvetlerinin 53. Hava Keşif filosu metoroloji şeytanına meydan okuyan takım üyelerinden  oluşuyor. WC-130ları fırtınanın basınç merkezini ve rüzgar hızını saptayabilmek için 3050 metre yükseklikte, kasırganın gözüne uçuruyorlar. Elbette bazıları biraz hava koşullarına kapılabiliyor. Onlar yerde bile güvende değiller — Katrina kasırgası filonun anaüsünü yoketmişti.

en iyi tehlikeli işler 4.sü4. Sınır Tanımayan Doktorlar Mobil Tekno  Laboratuvarı
Uyku hastalığı için kan testi yapmak  — insana sivri sineklerden geçerek kalp yetmezliği, beyin şişmesi, uykusuzluk veya aniden uyku haline girme gibi etkileri olan bulaşıcı, uğraşması başlıbaşına tehlikeli bir hastalık. Şimdi böyle bir hastalıkla Sudan Darfur’da mobil bir tekno laboratuvarda uğraştığınızı hayal edin …

en iyi tehlikeli işler 5.si5. İtiş Sistemleri Mühendisi
Görülüyor ki, yerde füze denemesi yapanların patlama konusunda fazla da endişelenmeleri gerekmiyor. Kroyojenik oksijen ve basıncı 300 psi olan gazlarla çalışmak durumunda kaldığınızda, soğuk yanığı veya diğer travmatik kazalarla başınıza gelebilecek yaralanmaları, hasarları düşünemeyecek kadar meşgul oluyorsunuz …

en iyi tehlikeli işler 6.sı6. Yüksek Lisans Öğrencisi
Fen bilimlerinde eğer ne yaptığınızı bilmiyorsanız en sıradan iş bile teklikeli hale gelir. Dünya etrafında çeşitli laboratuvarlarda çalışan yüksek lisans öğrencileri sürekli “işi batırma” tehlikesi ile karşı karşıyadır. 2004 yılında, bir Tesas A&M Üniversitesi öğrencisi laboratuvarda temizlik yaparken elindeki kimyasal dolu kavanozu düşürmüş, yaşanan patlamada ciddi anlamda yanarak yaralanmıştır.

en iyi tehlikeli işer 7.si 7. Yanardağ Uzmanı
Aktif bir yanardağdan gelen küller Pompei gibi bir şehri tümüyle kaplayabilir. Yanardağların içindeki şeytanı görmek için helikopterlerle içine giren birçok yanardağ uzmanının neden dönemediğine şaşırmamalı. 1991’de üç uzman Japonya’da Unzen dağında yaşamlarını yitirdi. 2001 yılında bir tanesi 3330 metreden kraterin içine düştü. 2005’de dört Filipinli uzman yanardağ yüzeyini araştırırken yaşadıkları helikopter kazasında vefat ettiler.

en iyi tehlikeli işler 8.si8. Biyolog
Hayvanlar üzerine araştırmalar sıklıkla alerjik reaksyonlara neden olur. Isırılmak, tırmıklanmak veya salgılara maruz kalmak ölümcül olabilir. Örneğin, yakalanmış macaque maymunlarının %70’i hepatit b virusu taşıdığı saptanmıştır. 1977’de, 22 yaşında bir araştırmacı maymundan gözüne bulaşan biyolojik madde nedeniyle kurtarılamamıştır.

İllüstrasyonlar:Thomas Fuchs
Kaynak:Wired.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir