Yaratıcı Özgeçmişlere Bakalım

Bir İK’cı olarak en büyük özlemlerim arasında karşıma birbirinden yaratıcı özgeçmişlerin gelmesini sayabilirim . Öyle ki, onları incelerken hayranlıktan kendimden geçeyim, özgeçmişin sahibi ile hemen tanışmak, görüşmek isteyeyim. O günler belki yarın değil ama elbette yakın zamanda gelecek.

Mesleği ne olursa olsun, ideal çalışan profilini “temel düzeyde web sitesi yapmayı ve bir tasarım programını kullanmayı bilen kişi” olarak tanımlamaya başlayan Kuzey Amerika’dan pek çok yaratıcı özgeçmiş çıkması da çok şaşırtıcı bir durum değil aslında. Diğer taraftan ülkemizde de grafik, tasarım, pazarlama, reklam, medya gibi iş kollarında çalışmak isteyen, çalışan kişilerin iş arayışlarında yaratıcı özgeçmişleri kullanmaya çoktan başlamış olmaları gerekir.

Bu yazıma ardarda yaratıcı özgeçmiş görselleri yüklemekten ziyade birkaç link vererek sizi kaynakların kendisine götüreceğim.

Birinci link en yaratısı olarak tanımlanan 100 özgeçmişin listesi. Tıklayın.

İkinci link 2011’in en taze ve yaratıcı 52 özgeçmişi. Tıklayın

Üçüncü link “en yaratıcı özgeçmişler”. Tıklayın

Dördüncü link İngiltere’den. Tıklayın 

Keyifli incelemeler. İnsan bu özgeçmişleri inceledikçe kendi kendine “derhal bir tasarım programı öğrenmeliyim” demeden edemiyor, değil mi?

 

İ.Ü. Eczacılık Fakültesi Öğrencilerinin Sosyal Sorumluluk Bilinci

Sorumluluk… Aslında sorumluyuz hepimiz, içerisinde yaşadığımız dünya nasılsa onu öyle yapan biziz.

İşte bizim amacımız da dünyanın herkes için biraz daha güzel olmasına katkıda bulunabilmek. Bunu yaparken paylaşmak, yaşamak, emek harcamak, mutlu olmak… Bunun için İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencilerine yakışır şekilde çeşitlik etkinlikler, projeler düzenleyen ekibimiz aslında tüm fakülte öğrencileridir.

İlk kıvılcımı başlatan 2010–2011 eğitim – öğretim yılında mezun olacak İlker ve Barış’ın öncülüğünü yaptığı Van ili Çatak ilçesi – Kardeş Köy Okulları projesiydi. 2009 yılında gerçekleşen proje kapsamında Çatak ilçesine bağlı 4 ilköğretim okuluna kırtasiye malzemesi yardımı yapıldı. Barış’ın liseden sınıf arkadaşı olan köy öğretmenimiz sayesinde öğrencilerin nelere ihtiyacı varsa tespit edildi ve sağlandı. Bu kampanyanın diğer benzerlerinden farkı ise içeriği sadece eşya desteğinden ibaret değildi. En başta dediğimiz gibi “paylaşmak” için 28 öğrenci Van – Çatak’a kadar gitti, kardeşlerine hediyelerini kendi elleri ile verdi. Onlarla oyunlar oynadı, şarkılar söyledi ve birlikte olmanın tadını çıkardı.

Van’a giden ekibin içinde ben de vardım. Daha öncesinde de projenin hazırlık safhasında görev almıştım fakat o kadar uzak olan Van’a gidebileceğimize bir türlü inanamıyordum.

Ama biz birlikte bir hayal kurmuştuk. Orada bu hayalin gerçek olmasının tadına hepimiz vardık… İşte birkaçımızın bu tat damağında kalmış olacak ki bugün böyle bir sosyal sorumluluk projeleri düzenleyen bir ruh bizlerde kaldı…

Bu sene “Biz Huzurluyuz” adlı ilk çalışmamızı Semiha Şakir Huzurevi ile yürüttük. Yönetimlerinden aldığımız ihtiyaç listesine göre oluşturduğumuz hediye paketlerimizle yeni yıla birlikte merhaba demek için sürpriz bir eğlence düzenledik. Yaşlılarımızın gözlerindeki mutluluğu yaşamak tek kelimeyle müthişti…

Bunun dışında devam eden diğer çalışmalarımız engelli insanlarımızla ilgili farkındalık yaratmaya yönelik “Paylaşmak Engel Tanımaz” ve akademik anlamdaki çalışmamız olan Hasta Bilgilendirme Etkinliği. Paylaşmak Engel Tanımaz kapsamında ilk olarak bazı belediyelerin yürüttüğü plastik kapak = tekerlekli sandalye kampanyalarına destek verdik. Çeşitli derneklerle yaptığımız toplantılar, projemizin şekillenmesinde bizlere yardımcı oldu. İSÖM ile yürüttüğümüz işaret dili kursuna fakülte genelindeki yoğun talep nedeniyle her dönem yeni kurs açılacak şekilde düzenledik. Yine İSÖM ile bedensel engelli arkadaşlarımızla planladığımız uçurtma şenliği için görüşmelerimiz devam etmekte.

Akademik danışmanlığını Farmakoloji kürsüsünden değerli hocalarımızın yaptığı Hasta Bilgilendirme Projemiz ise, akademik anlamda kendimizi geliştirebilmek aynı zamanda da insanlara faydalı olabilmek adına yola çıktığımız, ilk saha etkinliğini Kadırga Mahalle Şenliğinde gösterdiğimiz çalışmamız… 43 kişiden oluşan eğitim ekibi, Eylül ayı ile başlayacak güz döneminde de saha çalışmalarını yürütecek, gelecek bahar yarıyılında yeni eğitim ekibi oluşturularak bu projenin gelenekselleşmesi ve büyümesi sağlanacak. Bu noktada ilgili bütün fakülte arkadaşlarımızı çok zevk alarak yürütecekleri Hasta Bilgilendirme çalışmalarını takip etmeye davet ediyorum…

Biz İÜ Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin bir farkı da bu tarz çalışmaları başka üniversitelerde olduğu gibi zorunlu olduğundan değil gönüllülük esası ile gerçekleştirmemiz… Sosyal sorumluluk projeleri fakülte temsilciliğini üstlendiğim fakültemde bu tabloyu görmek beni çok mutlu ediyor. İÜ ‘ye bağlı tüm fakültelerde bu tür çalışmalar takip ediliyor ve en anlamlı ve çok sayıda sosyal sorumluluk projesi yapan bizler Sayın Dekan Yardımcımız Prof. Afife MAT’ın göğsünü her toplantıda kabartmaya devam ediyoruz. Ve ileriki yıllarda şu an temelini attığımız projelerde ve yeni projelerde arkadaşlarımızın çok daha kapsamlı çalışmalara imza atacakları potansiyele sahip olduklarını görmek çok harika… Tamamen gönüllülük ve insaniyet bilinciyle tüm sosyal sorumluluk projelerinde görev alan, destek veren bütün arkadaşlarımı can-ı gönülden kutluyor, geleceğin eczacılarını böyle gördükçe mesleğimle gurur duyuyorum… Herkese teşekkür ederim.

Ece Akbıyık

En Tercih Edilen Ödül Nedir?

Beş gün önce Linkedin Kaynağım İnsan grubunda ödüllendirme üzerine bir mini anket yaptım.

Soru: Projenizi başaryla sonuçlandırdınız. Nasıl bir ödül tercih ederdiniz?

a. Parasal
b. Ücretli tatil izni
c. Teşekkür plaketi ve bol alkış
d. Daha fazla yetki ve sorumluluk
e. Genel Müdür ile yemek

Kısa süre içinde 85 kişi tarafından cevaplanan ankette katılımcıların %44‘ü “Daha fazla yetki ve sorumluluk” dedi. İkinci sırada ise %21 ile parasal ödül yer aldı.

Anket önümüzdeki günlerde de yayında kalacak ancak katılım artsa da sonuçların çok değişeceğini düşünmüyorum:

Nitelikli insan, daha büyük riskler alarak daha fazla başarılar sağlayabileceği, kendisini daha fazla gösterebileceği, kariyerini daha hızlı geliştirebileceği yetki ve sorumlulukları üstlenmek istiyor.

Bu sonuç benim gözlerimi yaşarttı doğrusu. Şirketleri büyüten, geliştiren çalışanlardır. Daha fazlasını yapmaya istekli çalışanlara kapıları, yolları açmak ise yöneticilerin işidir. Dolayısıyla bu anket sonucunu şirket sahipleri, yöneticiler çok iyi düşünmeli, değerlendirmelidir. Ödül dendiğinde şirket yönetimlerinin aklına ilk gelen kasadan çıkacak nakittir. Oysa ki, çalışanlar durumun  hiç de sanıldığı gibi olmadığını çok net belirtiyor.

Peki, “daha fazla yetki ve sorumluluğu” bir ödül kıvamında başarılı çalışanınıza nasıl takdim edersiniz, bu işte İK’cıların ve yöneticilerin iletişim ve sunum becerisi oluyor.

Yukarıda ödül olarak belirttiğim seçenekler çeşitlendirilebilir. Linkedin anket modülünün sadece 5 madde  yazmaya izin vermesi nedeniyle ödül alternatifleri kısıtlı kaldı. Eğer seçenek yazma imkanı sınırsız olsaydı başka ne gibi ödüller ankete dahil edilebilirdi? Sıralayayım;

f. İstenilen bir üst seviyede eğitimprogramına katılmak
g. Şirket paydaşlığı
h. Bilgisayar, cep telefonu, ipad tarzında teknolojik ürün
i. İstenilen bir bölümde rotasyon imkanı
j. Belirli bir süre boyunca bölüm yöneticiliği yapmak (1-3 gün arası)

Sizce başka ne gibi ödüller çalışanlara verilebilir?

Hedeflerle Yaşamak

Okan Üniversitesi’nde bu hafta iki gün boyunca öğrenciler ile hedefler üzerine konuştuk, yazdık.

Hedef nedir? Hedeflerimizi oluşturmadan önce bireysel farkındalığımızı nasıl arttırabiliriz?

Bireysel misyon, ilke ve vizyonumuzu neden oluşturmalıyız? Onlar ile nasıl yaşamalıyız?

Hedeflerimizin “SMART” niteliğini taşıması için nelere dikkat etmeliyiz?

Hedef çeşitliliğinin önemi nedir?

Kariyerimizi şekillendirirken hedefleri hangi boyutlarda kullanmalıyız?

Ben Okan Üniversitesi’nde geçirdiğim zamandan öğrencilerin yoğun katılımları, görüş alışverişindeki doğru tespitleri, soruları sayesinde çok faydalandım. Onların da eğitim sonunda sözlü olarak dile getirdikleri 1 ile 10 arasındaki memnuniyet puanlarından aynı düşünceleri paylaştıklarını biliyorum. Hepsinin zihinlerinde bundan sonra hedef dendiğinde çok daha net ve uzun vadeli manzaralar belirmesini de yürükten diliyorum.

Yukarıda paylaşımlarım boyunca kullandığım sunumumu bulabilirsiniz.

Yenilikçi İK Zirvesi

BNC Turkey’in 19 Nisan 2012 Perşembe günü Yenilikçi İK Zirvesi’ni düzenleyecek.

21. yüzyılın değişim dinamikleri artık İK’cıların sınırlarını zorluyor. Artık teknolojiyi yakalamak, insanları memnun etmek, yeteneklileri elde tutmak çok zor. İK’cılar her yeni güne yepyeni fikirler, projeler ile gözlerini açmak zorunda. Farklı disiplinlerden ilham almak, beslenmek kaçınılmaz bir zorunluluk.

Yenilikçi İK Zirvesi’nde yer alan konu başlıkları ve konuşmacılar birbirinden ilgi uyandırıcı. Günün son konuşmacısı olarak ben de sosyal medyanın İK uygulamalarına açtığı yeni pencere ve bu pencereden görülebilecek geniş manzaradan bahsedeceğim.

Zirveye katılmak için gerekli bilgilere buradan ulaşbilirsiniz.

Zirve Programı

09:15 – 10:15

Şirketlerde İnovasyona Liderlik Etmek:
“Kurumlar İçin İnovasyon Neden Önemli ve Gereklidir?”
“CEO’nun İK’dan Beklentileri”
Erol BİLECİK – CEO
Index Group

10:15 -11:15

Şirket İçinde Kurum Kültürü olarak İnovasyonun Yerleştirilmesi,Yaşatılması ve İK’nın Rolü
“Öğrenen ve Yaratıcı Organizasyonalara Dönüşebilmek”
Lami YAĞCILARLIOĞLU – İK Direktörü
BOSCH

11:00 -11:15

Çay Kahve – Network Arası

11:15 – 12:30

İK Yöneticileri Firmada Yenilikçiliğin ve Yaratıcılığın Geliştirilebilmesi İçin Neler Yapabilir?
“Çalışanlar Arasındaki Fikir Alışverişlerini Nasıl Daha Kolay Hale Getirebiliriz?”
“Çalışanları İnovasyon konusunda Nasıl Yetiştirebiliriz ?
“İK Yöneticilerinin Kullanılabilecekleri İnovasyon Teknikleri Neler?”
“Pratik ve Somut Öneriler”
Yekta ÖZÖZER
ABC Danışmanlık ve Eğitim

12:30 -13:30

Öğle Yemeği Network Arası

13:30 -14:15

Ödüllü Kurumiçi İnovasyonu Teşvik Edici Uygulamalar:
“Creative Cafe & TEB Akıl Fikir Kampüsü”
Murat HÖKE – İnovasyon, Kalite ve Müşteri İletişim Direktörü
Türk Ekonomi Bankası – TEB

14:15 -15:00

Ödüllü Kurumiçi Yenlikçi İK Uygulaması:
Yenilikçi İK Uygulamaları Sonuçlarının Finansal Ölçümü – (ROI)
Ersin AYDIN – İK’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
Turkcell Global Bilgi

15:00 -15:15

Çay Kahve – Network Arası

16:00 -16:45

İK’da Yaratıcı ve Yenilikçi Uygulama Örneği:
Esnek Yan Haklar ile Yeteneklerin Firmaya Kazandırılması ve Firmada Tutundurulması
Filiz KOZCAĞIZ – İK İş Ortağı & Ücretlendirme Müdürü
Boehringer Ingelheim Türkiye

16:45 -17:30

Sosyal Medya Yaratıcı ve Yenilikçi Uygulama Alanı Olarak Etkin Şekilde
İK Departmanlarında Nasıl Kullanılabilir?

İpek Aral KİŞİOĞLU
Kaynağım İnsan

Hürriyet İK’da Yetenek Yönetimi’ne Dair

Geçen Pazar günü yayınlanan Hürriyet İK ekinin manşet konusu “Yetenek Yönetimi” idi. Ekin bu önemli makalesini hazırlayan Burcu Özçelik Sözer benden birkaç sorusuna cevap vermemi isteyince memnuniyetle kabul ettim.

Pazar günü gazeteyi elime aldığımda merak içindeydim. Burcu Özçelik Sözer makalesini hazırlarken konu hakkında pek çok İK’cıdan görüş almış olacağını tahmin ediyordum. Nitekim beklentimi karşılayan çok tatminkar bir içerik ile karşılaştım. Umarım siz de makaleyi okumuşsunuzdur. Okumadıysanız bu linkten ulaşabilirsiniz.

Aşağıda Burcu Özçelik Sözer’in bana yönelttiği sorular ve verdiğim cevaplara ulaşabilirsiniz. Elbette makale cevaplardan parça parça alıntılar yapmıştı, bense tüm cevapları Kaynağım İnsan hafızasına alıyorum.

Sorular & Cevaplar

-‘Yetenek yönetimi’ kavramı ne zaman ortaya çıktı, ne zaman önem kazandı?

İlk defa “Yetenek Yönetimi” kavramı 1998 yılında Sofscape isimli bir İK yazılımında kullanmıştır. Yazılımın tanıtım dokumanlarını incelediğimizde beceriler ve yetkinlikler, işe alım, performans yönetimi, eğitim, vaka çalışmaları, kaynak yönetimi, stratejik planlama, zaman ve masraflar gibi fonksiyonların olduğunu görüyoruz. Ancak yazılımın amacı bizim şu anda Yetenek Yönetimi kavramına yüklediğimiz anlamları kavramıyor.

Yetenek Yönetimi bizim anladığımız içeriği ile 2000’li yıllardan sonra önem kazandı, yani Bilgi Çağı’nda. Markaların sunduğu kalite ve fiyatların birbirinden çok da farklı olmadığı bir çağdan bahsediyoruz. Bu kıyasıya rekabet ortamında, ihtiyaç duyulan bilgi ve becerilerle donanmış sadece bir çalışan bile geliştirdiği katma değerli projeler sayesinde organizasyonu bambaşka noktalara taşıyabiliyor. İşte bu farkındalık Yetenek Yönetimi kavramı ve süreçlerinin İK’cılar tarafından hızla geliştirilmesineneden oldu. Artık şirketlerin bünyelerindeki bir tane bile yetenekli çalışanı kaybetmeye tahammülleri yok.

– Yetenek yönetimi nedir?

Organizasyonun vizyonu, strateji ve hedefleri doğrultusunda, tanımlanmış nitelik ve yetkinlikler üzerinden doğru insanları işe alarak onları geliştirmek, maddi ve manevi olarak memnun etmek, elde tutmak ve yedeklemek süreçleri olarak özetleyebiliriz.

-Yetenek yönetimi nasıl yapılır?

Bunu bir örnekle anlatmak belki daha etkin olur. Ben A firmasına İK Uzmanı pozisyonu için başvuruyorum. A firması beni işe alım süreçleri çervesinde mülakat, test, değerlendirme merkezi gibi uygulamalarla analiz ediyor. Firmanın amacı İK Uzmanı pozisyonu için tanımladığı nitelik ve yetkinliklere sahip olup olmadığımı ve gelecek potansiyelimi anlamak. İşe alım süreci olumlu sonuçlandığı andan itibaren girdiğim oryantasyon eğitimi ve ilk çalışma yılımda firma beni yakından izliyor. Performans değerlendirmelerim yapılıyor, pozisyonumun gerektirdiği eğitimlere gidiyorum. Firmasına göre değişebilecek şekilde örneğin bir yıl sonunda benim İpek olarak organizasyonda tanımlanmış Yetenek Matrisinde nerede olduğum yine çeşitli test, değerlendirme merkezi uygulamaları, 360 derece değerlendirmeler ile  tespit ediliyor. Burada 9’lu, 16’lı yetenek matrisleri kullanılabiliyor. Örneğin ben performansı ve potansiyeli en yüksek olan çalışanlar grubuna girdim. O andan itibaren benim yeteneğimi geliştirmek, beni memnun etmek üzere çeşitli uygulamalar başlıyor. Özel eğitimlere gidiyorum, değişik fonksiyonlara ait projelere dahil ediliyorum, rotasyona giriyorum, ödüllendiriliyorum, koçluk-mentorluk desteği alıyorum, esnek çalışma modellerinden faydalanıyorum, ücret ve yan haklar paketim geliştiriyor, yedeklemem yapılıyor. Buradaki tek hedef benim gibi performansı ve potansiyeli istikrarlı bir şkilde yüksek olan yetenekli çalışanı elde tutmak ve geleceğin liderlerinden biri haline getirmek.

-Bu konuda başarılı firmalar hangileri? Türkiye’den ya da yurtdışından örnek verebilirsiniz.  

Bilişim sektörü Yetenek Yönetimi uygulamalarında en yenilikçi yaklaşımları geliştiriyor. Türkiye’de Turkcell’ı başarılı örnek olarak verebilirim. Çok genç bir şirket olmasına rağmen %100 iç kaynakları ile sürekli geliştirmekte oldukları Yetenek Yönetimi uygulamaları etkileyici.

-İyi bir yönetici için yetenek yönetimi ne kadar önemli? Üst düzey yöneticiler ne kadar zaman ayırıyor bu işe?

Yetenek Yönetimi sürecini işleten İK’cılar ama işin gerçek sahipleri her seviyeden yöneticiler. Yetenek Yönetimi sadece yeni girişlere, gençlere uygulanan bir sistem değil. Yöneticiler de Yetenek Yönetimi kapsamında değerlendirmeye giriyor. Bu nedenle bir yönetici asıl kendi faydası ve gelişimi için Yetenek Yönetimi’nin ne olduğunu, ne olmadığını çok iyi anlamalı, uygulamaya çalışmalı, bu yönde kendisini geliştirmeli. Kısacası Yetenek Yönetimi için ayıracağı zaman ve göstereceği özen kendi kariyeri için de harcağı zaman ve gösterdiği özendir. Yetenekleri yönetemeyen bir yöneticiye maalesef “iyi” yönetici diyemiyoruz.

– Türkiye’de şirketlerin ne kadarı yetenek yönetimi yapıyor?

Uluslararası şirketlerde Yetenek Yönetimi uygulamaları yurtdışından geliyor. Dolayısıyla pek çoğunda geçmişi 7-8 yıla dayanan kapsamlı uygulamalar bulunuyor. Yerli topluluk ve şirketler de ise Yetenek Yönetimi bölümlerinin mazisi iki üç yılı geçmiyor. Ama hızla yol alıyorlar. Yetenek Yönetimi büyük oranda insan için yapılmaya hazır olunan yatırım yani bütçe ile doğru orantılı gelişiyor. İnsanını geliştirmek ve bağlamak isteyen yerliler kesenin ağzını açmak zorundalar. Nereden baksanız yetenekli insanların beklentilerinin karşılanması oldukça masraflı.

 

Yağmur Uraz Saraç

TED Ankara Kolejini bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine girerek İstanbul maceramı başlattım. Üniversitede öğrenciyken, ilk defa bir aile dostumuz kendi şirketlerinde avukat yamağı olarak çalışmam konusunda beni teşvik etti, daha sonra yine öğrenciliğim devam ederken Entes  İnşaat şirketinde çalışmaya başladım. Şimdi geçmişe baktığımda Entes’in benim ufkumu görgümü gerçekten arttırdığını düşünüyorum ve orada çalışanları, şirketin sahiplerini özelikle Av. Mithat beyi ve Genel Md yardımcısı Teoman beyi sevgiyle  anıyorum.

Çocukluğumda babamla en son seyahatim  6 yaşındayken beraber İngiltere’ye gidişimizdi, babamın THY’deki hizmetleri karşılığında pas bilet hakkımız vardı ve bu seyahat onunla ilgili son hatıramıdır. Sanırım bu nedenle THY’nin kalbimde özel bir yeri oldu. THY’nin avukat aradığını öğrenince,bu motivasyonla hemen başvurup sınavına girdim ve  kazandım. THY hukuk müşavirliğinde avukat olarak çalıştım. THY sayesinde hem iş hem tatil bahanesiyle dünyanın birçok yerini gördüm. Daha sonra amirlerim, hukuki bilgim ve kişilik özelliklerim nedeniyle THY’nin personel müdürü olarak   THY’deki yolculuğuma devam etmem hususunda beni desteklediler. 4  yıl bu görevi zevkle sürdürdüm. Daha sonra havayollarına danışmanlık yaptım.

Hep IT sektörü ilgimi çekmiştir, Doruknet’ten IK departmanını kurmam istenince bu defa  Doruknet’te  bu görevi gerçekleştirdim.  Bu vesile ile Bilişim hukuku diye birseyin varlığından haberdar oldum. Sabiha Gökçen Havalimanı kurulunca bu defa havacılık sevdam ve hukukçuluk sevgim ağır bastı ve burada  avukatlığa geri döndüm.

Hukuk fakültesine girmemi annem çok istemişti. Ona göre ben ya eczacı ya avukat olmalıydım.  Ona göre , kendi kendinin patronu olabileceğin iki iş buydu. Sonunda ben de, kendi işimin patronu olmayı tercih ettim.  Artık, kendi ofisimde  avukat olarak çalışıyorum.  Kendine göre zorlukları var ama annem haklıymış, kendimin patronu olmanın da keyfi başka.

Yeni avukat olacakların, öncelikle serbest olarak mı yoksa bir şirket bünyesinde mi çalışmak istediklerine karar vermeleri gerek. Bu ikisi arasında geçiş maalesef kolay olmuyor. Birinde ay sonunda ne kadar alacağınızı bilirken hayatını düzene koymak çok daha basit. İnsan alışkanlıklarından kolay kurtulamıyor. Bu nedenle üniversitedeyken mutlaka hem bir avukat yanında, hem de bir şirkette çalışmak gelecekte ne istediğiniz belirlemekte size yol gösterecektir.  Her ikisinde de avukatlardan çok şey bilmesi bekleniyor. Bu nedenle, temel hukuksal konular hakkında genel bir bilginiz olmasında fayda var, ama mutlaka uzman olmak istediğiniz bir konuyu da belirleyerek kendinizi geliştirmeniz gerekli.  Bunun yanında gerek dünya da gerek Türkiye’deki gelişmeleri takip etmeniz de önemli. Hukuk yaşanmış hayatlara, olaylara göre belirlendiğinden, bazı hukuksal  konularda öncü olabilirsiniz.

Avukatlık hem zevkli, hem de zor bir meslek. Duygusal olarak sağlam olmanız şart.  Kimse nikah memurları gibi  sadece mutlu olayları paylaşmak konusunda  şanslı değil. Hele biz avukatlara derdi olmayan gelmiyor. Bir çok kişinin avukatı olurken aynı zamanda dert ortağı oluyorsunuz. Bazen öyle bir empati kuruyorsunuz ki, o dert sizin derdiniz oluyor. Bu konuda sadece vekil olduğunuzu unutmamanız gerek.

Davaları kazanıldığında sevinsek de kaybettiğimiz de de üzülmemeyi öğrenmemiz  gerek.  Çünkü hukuk da  her zaman iki kere iki dört etmez. Benzer bir davayı kazanmış olabilirsiniz, ama hiçbir dava diğerinin aynısı olmadığını küçük farkların dahi sonuca etkili olabileceğini unutmayın.  Bu nedenle müvekkillerinize hiçbir zaman mutlaka bu davayı kazanırız  diye taahhütte bulunmamak  gerek, kazanmanızın muhtemel olduğunu belirtmenizde fayda var.

Tüm meslektaşlarımı ve bu mesleğe gönül vermiş ve  verecek tüm yeni avukat adaylarına saygılarımla,

 

Av. Yağmur Uraz Saraç
YS  Hukuk Bürosu
e-posta: [email protected]

 

İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı Arıyorum !

Armain Teknoloji İletişim İnternet ve Bilgi Teknolojileri ile bana büyük heyecan veren Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi Projesine başladık.

Proje kapsamında ilk işlerimizden biri, bizimle proje süreçlerini yürüterek sonrasında pek çok iş sürecinin sorumluluğunu üstlenecek istekli, çalışan ve üretken bir İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısını proje ekibine katmak olacak.

Kariyer.net üzerinden çıktığımız iş ilan metni aşağıdadır.

İNSAN KAYNAKLARI UZMAN YARDIMCISI

Nitelikler

Üniversite mezunu ( Tercihen İşletme, Ekonomi, Çalışma Ekonomisi, Endüstri veya İşletme Mühendisliği bölümleri)
İnsan Kaynakları Uygulamaları üzerine 1 yıllık iş tecrübesi olan,
İK literatürü ve uygulamalarındaki yerel ve global gelişmeleri ve kaynakları yakından takip eden,
İyi seviyede İngilizce bilen,
MS Office programlarına hakim,
Tercihen İstanbul Anadolu tarafında ikamet eden,
Erkek adaylar askerlik hizmeti tamamlamış olmalıdır.

Yetkinlikler:

Liderlik süreci ve kişisel farkındalığı yüksek,
Proaktif,
Kendi kendini motive edebilen, olumlu,
Üretken, araştırma ve geliştirme yapmayı seven,
Planlı ve hedef odaklı çalışan,
Kişisel gelişimi için yoğun çaba harcayan,

Görev Tanımı

1. Yapılandırılmakta olan Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları proje ekibinde aktif görev alınması.

Proje İçeriği:
– İnsan Kaynakları Planlaması
– İş Analizi
– Mesleki/Teknik, Fonksiyonel, Davranışsal Yetkinlik Setinin Oluşturulması
– Seçme Yerleştirme
– Oryantasyon
– Hedef Bazlı Performans Yönetimi
– Ödül Yönetimi
– Eğitim Yönetimi
– Kariyer Yönetimi
– Yetenek Yönetimi
– HRIS
– Sosyal Medya
– Kurumsal Performans Karnesi

2. Proje bitimi sonrasında İnsan Kaynakları iş süreçlerinin İK Danışmanı ile birlikte yürütülmesi,
3. İnsan Kaynakları Uygulamalarının sürekli gelişimi için ar-ge çalışmalarının yapılması, fikir ve proje geliştirilmesi,
4. İşveren Markası çalışmalarının yürütülmesine destek verilmesi,
5. Organizasyonel gelişim süreçlerinde beyin takımında aktif görev alınması.

Pozisyonla ilgilenen adaylar linke tıklayarak başvurularını yapabilirler.

Balıkesir Üniversitesi’ne Teşekkürlerimle

Geçen yıl Hayatı Doldur etkinliği kapsamında ilk defa gittiğim Balıkesir Üniversitesi Mühenhendislik Fkültesi öğrencileri ile o günden itibaren iletişimim hiç kesilmedi. Bir çoğu ile özgeçmişleri ve açtıkları mesleki bloglar üzerine yazıştık, tartıştık.

2012 Şubat ayında üniversitenin Aktif Yaşan Topluluğu Aktif Zirve 2012’de konuşma yapmam için beni davet etti. Davete tereddütsüz olumlu cevap verdim ve 9 Mart 2012 Cuma günü İK Danışmanlığını yürüttüğüm TaeguTec’den sevgili iş arkadaşım Deniz İlbaylı ile sabah erken saatlerde Balıkesir’e doğru yola çıktık.

Üniversiteye vardığımızda çok sıcak karşılandık. Bir o kadar da canlı bir dinleyici kitlesi ile kısıtlı süreyi en verimli şekilde geçirmeye çalıştık. 2011 yılında bir tam gün süren Mülakat Eğitimi’ni 45 dakikalık bir “hap”a dönüştürmek bayağı zor oldu.

Balıkesir Üniversitesi öğrencilerine ve Aktif Yaşam Topluluğu’na, özellikle de Abdullah Bacak ve dönüş yolunda faydalı sohbetiyle bana eşlik eden Fatih Kepçe’ye Kaynağım İnsan kanalıyla bir defa daha teşekkür ederim. Gelecek yıllarda da görüşmek üzere 🙂