Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, şirketin amaç, vizyon ve stratejik hedeflerini çok iyi anlayıp, onları gerçekleştirecek insan kaynakları stratejisini belirlemek ve bu yolda şirkete uygun ik uygulamalarını sürdürülebilir şekilde hayata geçirmektir. Yukarıdaki videoda ise BRL’nin CEO’u Dan Oswald katıldığı bir İK sempozyumunda karşısındaki İK’cılara aslında stratejik iş yönetiminin ne demek olduğunu bir CEO gözüyle aktarıyor.
Dan Oswald, CEO’ların işe ve kısacası İK uygulamalarına da ölçümlenebilirlik yani dolar – $ gözüyle baktıklarını söylüyor.
Oswald salondaki İK’cılara soruyor: Kaçınız matematik veya finans kökenli? …. katılımcıların çok azı elini kaldırıyor.
Oswald tekrar soruyor: “kaçınız yaratıcı, büyük resmi görebiliyor?” …. salonun hemen hemen hepsi elini kaldırıyor.
“Evet” diyor Oswald, “Çoğunuz beyninizin sağ bölümünü kullanıyor. Ama Üst Yönetim masasında oturan CEO (chief executive officer), CFO (chief financial officer), COO (chief operations officer), CTO (chief technical officer) beyinlerinin sol tarafını kullanıyorlar. O yüzden masadalar. Çoğu CEO’lar sol beyin ile sağ beyin arasında geçiş yapabilenlerdir. Ne zaman İK’cılar sol beynini de devreye sokacak, o zaman Üst Yönetim masasına oturacak”
Son mesaj olarak Oswald İK’cılara sesleniyor: “Gidin finans yöneticinize, size bu işleri öğretmesini söyleyin. Tekrar muhasebe, finans dersleri alın, kurslara gidin ve beyninizin sol tarafını işlerinizin yürütümünde kullanmaya başlayın. Şirketlerinizin balanced scorecardını (dengeli karne) bulun, inceleyin, öğrenin. Sayıları hayatınıza katın.”
Ben de diyorum ki, İK ne zaman şirket kasasından ne kadar harcadığı değil, şirkete kattığı değeri TL, dolar, euro olarak ifade edebilecek, ne zaman diğer bölümlerin çıkardığı iş performansı üzerindeki payını parasal olarak gösterebilecek, o zaman Üst Yönetim Masasının baş köşesine oturacak.
teşekkürler benim için çok yararlı oldu emiğinize saygı
Sevgili H.Demir,
Faydalı oldu ise ne mutlu bana 🙂
sevgili İpek Aral Kişioğlu başarılarınızın devamını dilerim benimde forum sitem var onunla uğraşıyorum sizinde makaleleriniz faydalı
Merhaba İpek hanım
Fast Company editörü Keith H.Hammonds’ın geçmiş yıllara ait paylaşımlarını incelerken Ağustos 2005 tarihli “Why We Hate HR” adlı yazısını okumuştum.Okurken yazı içerisinde yer alan SHRM (İnsan Kaynakları Yönetim Derneğinin) yapmış olduğu bir araştırma dikkatimi çekti.
Paylaşımınızla alakası olması açısında siz ve değerli Kaynağım İnsan okuyucularıyla da paylaşmak istedim.
SHRM’nin yaptığı araştırmada insan kaynakları çalışanlarına mesleklerinde ilerlemek için ne tür eğitimlere ihtiyaç duydukları sorulmuş ve şu cevaplar alınmış;
%83 İletişim ve İlişki Becerileri,%71 İş Hukuku,%66 İş Etiği,%35 Değişim Yönetimi, %32 Stratejik Yönetim ve %2 Finans.
Bu araştırma da stratejik ik için en önemli eğitimin en düşük oranda (%2) Finans olduğu görülüyor.
Araştırmadan yola çıkarak diyebiliriz ki İK’nın stratejik ortak olabilmesi için “Finans” bilgisinin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır.Zaten paylaşımınızda bunu detaylıca belirtmişsiniz.
SHRM araştırmasının da yer aldığı Why We Hate HR adlı paylaşımla ilgili daha detaylı bilgiye aşağıdaki bağlantıyla ulaşılabilir.
http://www.fastcompany.com/53319/why-we-hate-hr
Not : Kaynağım İnsan yeni okurları için konun daha detaylı anlaşılması açısından bu paylaşımla bağlantılı olarak;
12 Kasım 2013 tarihli “İK Yöneticisi Ne Zaman Yönetime Kuruluna Girer” adlı yazıyı okumanızı öneririm.
http://www.kaynagiminsan.com/2013/11/12/ik-yoneticisi-ne-zaman-yonetim-kuruluna-girer/
Sevgilerimle 🙂